Home Składniki kosmetyczne Papaja – Właściwości i zastosowania zdrowotne i kosmetyczne

Papaja – Właściwości i zastosowania zdrowotne i kosmetyczne

przez Aleksandra Banaszkiewicz
papaja

Papaja to rozkosznie słodki owoc z lekką nutą piżma i miękką konsystencję masła. Nic dziwnego, że papaja została nazwana przez Krzysztofa Kolumba „owocem aniołów”. W niniejszym artykule wskazujemy na jej najważniejsze właściwości odżywcze i zdrowotne. Podpowiadamy także w jaki sposób kupować papaję i ją przechowywać.

Papaja to owalny lub gruszkowaty owoc, który może osiągać długość do 30 cm. Te powszechnie spotykane na rynku mają zwykle średnio około 10 cm i ważą około 450 g. Ich miąższ jest mocno pomarańczowy z żółtymi lub różowymi odcieniami. Wewnątrz owocu znajdują się czarne, okrągłe nasiona umieszczone w galaretowatym miąższu. Nasiona papai są jadalne, choć ich ostry smak jest dla niektórych trudny do zaakceptowania.

Owoce papai, jak również inne części drzewa rośliny, zawierają papainę, czyli enzym pomagający w trawieniu białek. Enzym ten jest szczególnie skoncentrowany w owocach, gdy są niedojrzałe. Papaina ekstrahowana jest do suplementów diety i jest stosowana jako składnik w niektórych gumach do żucia. Stanowi ona również bardzo cenny składnik wielu kosmetyków naturalnych, przeznaczonych głównie do niwelowania przebarwień i kondycjonowania cery. Dzięki temu enzymowi owoc jest niezwykle ceniony jao podstawowy składnik wielu domowych formuł kosmetycznych, takich jak maseczki na twarz.

Papaja – Korzyści zdrowotne

Papaja to nie tylko smak i klimat tropików. Jest również bogatym źródłem antyoksydacyjnych składników odżywczych, takich jak karoten, witamina C i flawonoidy, a także błonnik, witaminy z grupy B – kwas foliowy i kwas pantotenowy. Stanowi także cenne źródło minerałów takich jak potas, miedź oraz magnez. Wszystkie te składniki odżywcze pozytywnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a także zapewniają ochronę przed rakiem jelita grubego. Dodatkowo, zawarta w niej papaina, podobnie jak bromelaina z soku ananasowego, wykorzystywana jest m.in. w leczeniu urazów sportowych i innych uszkodzeń oraz alergii. Papaja to również doskonały składnik domowych maseczek pielęgnacyjnych, które cenione są za swoje naturalne właściwości peelingujących.

  1. Ochrona przed chorobami serca

Papaje mogą być bardzo przydatne w profilaktyce miażdżycy tętnic i cukrzycowej choroby serca. Owoce te są doskonałym źródłem silnych antyoksydantów, m.in. witaminy C i witaminy A.

Odżywcze składniki owocu zapobiegają m.in. utlenianiu cholesterolu. A tylko wtedy, gdy cholesterol zostaje utleniony, jest w stanie utrzymać się i odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, tworząc niebezpieczne blaszki, które mogą ostatecznie doprowadzić zawałów serca i udarów mózgu. Swoje działanie zdrowotne owoc zawdzięcza także składnikowi o nazwie paraoksonaza. Jest to enzym, który hamuje poziom powstawania cholesterolu LDL i utleniania cholesterolu HDL. Papaje są również dobrym źródłem błonnika, który okazuje się obniżać podwyższone poziomy cholesterolu.

Obecny w papai kwas foliowy jest potrzebny do konwersji substancji zwanej homocysteiną w łagodne aminokwasy, takie jak cysteina i metionina. Nieprzetworzona homocysteina może bezpośrednio doprowadzić do uszkodzenia ściany naczyń krwionośnych, a jeżeli jej poziom jest zbyt wysoki, jest uważana za istotny czynnik zwiększenia ryzyka zawału serca lub udaru mózgu.

  1. Zdrowie przewodu pokarmowego

Składniki odżywcze papai mogą być również pomocne w zapobieganiu raka jelita grubego. Błonnik jest zdolny do wiązania toksyn onkogennych w okrężnicy, aby utrzymać je z dala od zdrowych komórek. Ponadto, kwas foliowy, witamina C, beta-karoten i witamina E to składniki, z których każdy został powiązany ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia nowotworu jelita grubego.

Składniki aktywne papai zapewniają synergiczną ochronę komórek jelita grubego przed wolnymi rodnikami, w ich DNA. Zwiększenie ilości tych składników sprawia, że papaja jest szczególnie dobrym pomysłem dla osób obciążonych ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

  1. Działanie przeciwzapalne

Papaja zawiera kilka unikalnych enzymów trawiących białka, w tym papainę i chemopapainę. Enzymy te okazały się być w stanie obniżyć stan zapalny i działać w celu przyspieszenia gojenia oparzeń. Co więcej, obecne w tych egzotycznych owocach składniki odżywcze i przeciwutleniacze, w tym witamina C i beta-karoten, są również bardzo skuteczne w zmniejszeniu stanu zapalnego. Może to wyjaśniać, dlaczego ludzie z chorobami, które pogarszają się wraz ze stanem zapalnym, takimi jak astma, zapalenie kości i stawów i reumatoidalne zapalenie stawów, odczuwają zmniejszenie ich nasilenia, podczas suplementacji tych składników.

  1. Wzmocnienie systemu odpornościowego

Witamina C oraz witamina A, która powstaje w organizmie z zawartego w papai beta-karotenu, są potrzebne do właściwego funkcjonowania zdrowego układu odpornościowego. Papaja może zatem być zdrowym wyborem do zapobiegania chorób takich jak nawracające infekcje uszu, przeziębienia i grypa. Może tym samym doskonale uzupełniać działania prewencyjne z wykorzystaniem takich składników jak czystek, aronia, żurawina czy czarny bez.

  1. Ochrona przed zwyrodnieniem plamki żółtej

Spożywanie 3 lub więcej porcji owoców dziennie może obniżyć ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (ARMD — podstawowej przyczyną utraty wzroku u osób starszych) nawet o 36%, w porównaniu do osób, które spożywają mniej niż 1,5 porcji owoców dziennie.

Trzy porcje owoców może wydawać się bardzo dużą dzienną porcją, ale papaja może pomóc osiągnąć ten cel. Dodaj plastry świeżych owoców do porannej kaszki, jogurtu w porze lunchu lub do zielonych sałatek. Przetnij papaję na pół i wypełnij serem, krewetkami lub sałatką z tuńczyka. Możesz też umieścić plasterki świeżego owocu na dowolnej pieczonej rybie.

  1. Ochrona przed reumatoidalnym zapaleniem stawów

Podczas gdy jedne badania sugerują, że wysokie dawki syntetycznej witaminy C powodują zapalenie kości i stawów oraz zwyrodnienia, inne wskazują, że pochodząca z żywności, takiej jak papaja, zapewnia ludziom ochronę przed wielostawową zapalną postacią reumatoidalnego zapalenia stawów.

Odkrycia te zostały zaczerpnięte z badań ponad 20.000 osób i koncentrują się na pacjentach, którzy mieli rozwinięte zapalenie wielostawowe. Pacjenci, którzy spożywali najniższe ilości witaminy C w pokarmach byli ponad trzykrotnie bardziej narażeni na rozwój zapalenia stawów niż ci, którzy otrzymywali największe ilości.

  1. Zapobieganie rakowi prostaty

Regularne spożywanie owoców bogatych w likopen, takich jak papaja, a także picie zielonej herbaty, może znacznie zmniejszyć ryzyko mężczyzn na zachorowanie na raka prostaty, jak sugerują badania opublikowane Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.

W badaniu kliniczno-kontrolnym mężczyźni pijący zieloną herbatę wraz z dawkami likopenu, okazali się mieć 86% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty w porównaniu do tych, którzy jej unikali. Regularne spożywanie zarówno zielonej herbaty, jak i produktów bogatych w likopen, spowodowało synergiczny efekt ochronny.

Historia upraw papai

Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej i jest od dawna czczona przez Indian Ameryki Łacińskiej. Hiszpańscy i portugalscy odkrywcy przenieśli papaje do wielu innych egzotycznych rejonów świata, do których często wyruszali. W tym do Indii, na Filipiny i do różnych części Afryki. W XX wieku papaje sprowadzono do Stanów Zjednoczonych i były uprawiane głównie na Hawajach. Obecnie największymi producentami handlowymi papai są Stany Zjednoczone, Meksyk i Puerto Rico.

Jak wybrać i przechowywać papaję?

Jeśli chcesz zjeść je w dniu zakupu, wybierz papaje, które mają czerwonawo-pomarańczową skórę i są lekko miękkie w dotyku. Te które mają plamy koloru żółtego, potrzebują jeszcze kilku dni dojrzewania.

Papaje, które są zupełnie zielone lub twarde nie powinny być zakupione, chyba że planujesz je gotować.

Chociaż kilka czarnych plam na powierzchni nie wpłynie na jej jakość, unikaj tych, które są posiniaczone lub zbyt miękkie. Papaje są bardziej dostępne latem i jesienią; jednak zazwyczaj można je kupić przez cały rok.

Papaje, które są częściowo żółte, należy pozostawić w temperaturze pokojowej, w której dojrzewają w ciągu kilku dni. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, należy umieścić je w papierowej torbie z bananami. Dojrzałe papaje powinny być przechowywane w lodówce i zużyte w ciągu jednego lub dwóch dni, dzięki czemu można cieszyć się ich maksymalnym smakiem.

Papaja – Wskazówki dotyczące przygotowania i gotowania

Papaje mogą być spożywane na różne sposoby, np. jako przekąska, dodawane do sałatki owocowej lub jako składnik wielu różnych receptur. Jednym z najprostszych i najbardziej zachwycających sposobów jedzenia tego owocu traktowanie go jak melona. Po umyciu owocu przetnij go wzdłużnie, wybierz nasiona, a następnie jedz miąższ łyżką. Można wycisnąć do niej sok z cytryny lub limonki.

Aby pociąć papaję na mniejsze kawałki do sałatki owocowej lub innych przepisów, najpierw obierz ją ze skórki. Jeśli dodajesz ją do sałatki owocowej, należy to zrobić tuż przed podaniem, ponieważ ma tendencję do powodowania, iż inne owoce stają się bardzo miękkie.

Choć większość ludzi wyrzuca duże czarne nasiona, w rzeczywistości są one jadalne i mają wspaniały i nieco pieprzny smak. Można je żuć w całości lub dodawać do sosów sałatkowych.

Papaja – Profil odżywczy

Papaja jest doskonałym źródłem witaminy A (w postaci karotenoidów), witaminy C i kwasu foliowego. Ponadto dostarcza duże ilości błonnika, magnezu, potasu, miedzi i witaminy K.

Papaja świeża o średniej wielkości i wadze 276 g zawiera:

  • kalorie: 119,
  • indeks glikemiczny: średni,
  • witamina C – 168,08 mg – 224% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • foliany – 102,12 μg – 26% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • błonnik – 4,69 g – 19% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • witamina A – 131,10 μg – 15% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • magnez – 57,96 mg – 14% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • potas – 502,32 mg – 14% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • miedź – 0,12 mg – 13% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • kwas pantotenowy – 0,53 mg 11% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • białko – 1,30 g – 3% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • węglowodany – 29.86 g -13% średniego dziennego zapotrzebowania,
  • skrobia – 0,00 g.

Cukry ogółem to 21,58 g, w tym:

  • monosacharydy – 21,58 g,
  • fruktoza – 10,29 g,
  • glukoza – 11,29 g,
  • galaktozy – 0,00 g,
  • dwucukry – 0,00 g,
  • laktoza – 0,00 g,
  • maltoza – 0,00 g,
  • sacharoza – 0,00 g.

Węglowodany złożone – 3,59 g.

Tłuszcze:

  • Tłuszcze jednonienasycone – 0,20 g,
  • Tłuszcze wielonienasycone – 0,16 g,
  • Tłuszcze nasycone – 0,22 g,
  • Trans – 0,00 g,
  • Kalorie z tłuszczu – 6,46,
  • Kalorie z tłuszczów nasyconych – 2,01,
  • Kalorie z tłuszczów Trans – 0,00,
  • Cholesterol – 0,00 mg.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.