Home Kosmetyki Olejek rycynowy – Zastosowania i właściwości

Olejek rycynowy – Zastosowania i właściwości

przez Patrycja Nowak
olejek rycynowy

Olejek rycynowy to znany od wieków i regularnie stosowany produkt roślinny, który posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Doskonale sprawdza się przy rozmaitych problemach dermatologicznych, a także w bieżącej ochronie i regeneracji włosów. Olejek ten uznawany jest za bardzo wszechstronny i tani kosmetyk naturalny, który można z łatwością stosować w czystej postaci lub dodawać do kupionych produktów.

Olej rycynowy z reguły uznawany jest za bezpieczny i skuteczny produkt naturalny, przeznaczony do zastosowań kosmetycznych. Jednak ze względu możliwość wystąpienia pewnych skutków ubocznych, powinien być stosowany z ostrożnością. Przed jego zastosowaniem zawsze warto przeprowadzić podstawowy test alergiczny. W tym celu poleca się użyć kilku kropli oleju na ramieniu i pozostawić na noc. W przypadku wystąpienia wysypki, swędzenia lub zaczerwienienia, istnieje duże prawdopodobieństwo nietolerancji na ten produkt.

Przyjmowanie doustne olejku może z kolei powodować nudności, bóle brzucha, biegunkę i ogólne osłabienie. Jeśli występują takie objawy, należy natychmiast zaprzestać jego stosowania i skontaktować się z lekarzem. Doustne stosowanie oleju nie jest wskazane w przypadku osób przewlekle chorych i kobiet w ciąży. Należy także pamiętać, że do celów wewnętrznych nie nadaje się olejek kosmetyczny.

Olejek rycynowy – Skład

O właściwościach pielęgnacyjnych i zdrowotnych olejku decydują zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz inne składniki aktywne. Zawiera on bowiem:

  • kwas rycynolowy: 85 – 95 %,
  • kwas oleinowy: 2 – 6 %,
  • kwas linolowy: 1 – 5 %,
  • kwas linolenowy: 0,5 – 1 %,
  • kwas stearynowy: 0,5 – 1 %,
  • kwas palmitynowy: 0,5 – 1 %,
  • kwas dihydroksystearynowy: 0,5 – 1 %,
  • pozostałe składniki: 0,2 – 0,5 %.

Olej rycynowy jest odnawialnym źródłem surowca, który poddawany jest licznym badaniom. Stale poszukuje się nowych metod uzyskiwania znanych już związków, a także ich nowych sposobów wykorzystania. Poniżej przedstawiamy najważniejsze zakresy zastosowania tego wyjątkowego produktu.

Olejek rycynowy – Zastosowania w pielęgnacji skóry

Jednym z podstawowych zastosowań olejku, wykorzystywanym od wielu setek lat, jest właśnie pielęgnacja skóry. Wykazuje on bardzo cenne właściwości, które mogą pomóc leczyć wiele problemów dermatologicznych. Ponadto, doskonale wpływa na jej bieżącą kondycję i wygląd.

  1. Olejek rycynowy leczy zapalenie skóry

Ten wyjątkowy olejek jest prawdziwym dobrodziejstwem natury, wspaniale redukującym wszelkie podrażnienia, spowodowane oparzeniami słonecznymi, trądzikiem i nadmierną suchością.

Jak stosować?

  1. Użyj waciku i zanurzyć go w oleju rycynowym,
  2. Zaaplikuj bezpośrednio go na dotknięty podrażnieniem obszar skóry.
  3. Pozostawić na godzinę, a następnie zmyj letnią wodą.

Dlaczego działa?

Olejek posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, które pomagają przy wszelkiego rodzaju podrażnieniach.

  1. Olejek rycynowy na zmarszczki i inne oznaki starzenia

Jedną z niezwykłych korzyści stosowania oleju podczas pielęgnacji jest wpływ na opóźnianie procesów starzenia.

Dlaczego działa?

Po nałożeniu na skórę olej wnika dość głęboko i prowokuje do wytwarzania kolagenu i elastyny, a ponadto pomaga zmiękczyć i nawilżają skórę. W efekcie opóźnia pojawienie się zmarszczek i drobnych linii mimicznych, sprawiając, że skóra staje się gładsza, bardziej miękka i ma młodszy wygląd. Przy jego zastosowaniu można również wykonywać pielęgnację delikatnej skóry w okolicach oczu.

  1. Olejek rycynowy na trądzik

Większość ludzi zmagających się z trądzikiem w codziennej pielęgnacji powinno unikać większości olejów, ponieważ mają tendencję do zatykania porów i pogarszania problemu. Korzystanie z oleju rycynowego może jednak okazać się pomocne, ze względu na jego szczególny skład kwasów tłuszczowych innych składników aktywnych.

Jak stosować?

  1. Umyj twarz ciepłą wodą, co powinno pomóc w otworzeniu się porów.
  2. Masuj olejkiem problematyczne rejony twarzy, stosując okrężne ruchy.
  3. Pozostaw olejek na twarzy na noc i umyj twarz rano zimną wodą.

Dlaczego działa?

Ten wyjątkowy olej jest bogaty w kwas rycynolowy, który zwalcza bakterie powodujące trądzik. Dość skutecznie penetruje głębsze warstwy skóry, dzięki czemu jest doskonałym lekarstwem na wypryski.

  1. Olej rycynowy doskonale nawilża skórę

Po zastosowaniu kosmetycznym olej rycynowy pozostawia gładką, miękką i odnowioną skórę. Jeśli więc szukasz niedrogiego i naturalnego balsamu nawilżającego, konicznie po niego sięgnij.

Jak stosować?

Po dokładnym czyszczeniu skóry, wykonaj dokładny masaż olejem, stosując delikatne, okrężne ruchy.

Dlaczego to działa

Olejek jest wspaniałym balsam kojącym, którego właściwości znane są i wykorzystywane od wielu setek lat. Po jego aplikacji wysoko stężone kwasy tłuszczowe przenikają przez skórę, zapewniając jej ochronę przed wysychaniem. Doskonale pomaga usunąć efekt suchej i łuszczącej się skóry, przywracając odpowiednie nawilżenie. Olejek rycynowy znajduje też zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, m.in. w kosmetyce. Stanowi często stosowany składnik wielu kosmetyków naturalnych do pielęgnacji skóry ciała i głowy.

  1. Olejek rycynowy na skazy skórne

Olej jest dość często polecany i stosowany do redukcji przebarwień i blizn na skórze. Oczywiści efektów jego działania nie da zauważyć się po jednej nocy. W tym zakresie działa bowiem powoli, ale systematycznie. Dlatego właśnie powinien być stosowany regularnie, aby osiągnąć widoczne efekty.

Dlaczego działa?

Po raz kolejny, obecne w olejku kwasy tłuszczowe mogą nam przyjść na ratunek. Wnikają w głąb blizny i aktywują skórę w zakresie produkcji nowych komórek. W ten sposób wyrównują strukturę i koloryt skóry.

  1. Olejek rycynowy na rozstępy

Rozstępy są zwykle wynikiem ciąży, gdy skóra na brzuchu doświadcza drastycznych rozciągnięć w bardzo krótkim okresie. Czasami dotykają one młodych osób, które szybko rosną. Generalnie dużo zależy od genetyki, ale gdy skóra jest bardziej elastyczna, jest mniej narażona na rozstępy. W jej uelastycznieniu pomóc może właśnie olej rycynowy.

Dlaczego działa?

O jego skuteczności działania w tym zakresie ponownie decydują kwasy tłuszczowe. Wnikając w głąb skóry silnie ją uelastyczniają, dzięki czemu staje się ona bardziej odporna na wszelkie zmiany.

  1. Olejek rycynowy na zmiany pigmentacyjne

Olejek doskonale nadaje się do wyrównywania kolorytu skóry, a tym samym radzi sobie z powstałymi na jej powierzchni plamami, zmatowieniami czy zmianami w kolorycie.

Dlaczego działa?

Olejek posiada wiele cennych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto, zawarte w nim składniki aktywne aktywują skórę do produkcji nowych komórek, a tym samym redukują powstałe zmiany dermatologiczne.

Olejek rycynowy – Zastosowania w pielęgnacji włosów

Oprócz pielęgnacji skóry, olejek sprawdza się także w likwidowaniu wielu problemów z włosami. Świetnie stymuluje ich wzrost, zapobiega przesuszeniu skóry głowy, leczy łupież i uelastycznia ich strukturę. Niewątpliwie warto z niego skorzystać i wypróbować jego skuteczność w wielu takich przypadkach.

  1. Olejek rycynowy stymuluje wzrost włosów

Olejek jest doskonałym i naturalnym kosmetykiem, który skutecznie aktywuje cebulki włosowe i przyspiesza wzrost włosów. Dzięki regularnemu masażowi skóry głowy uzyskać możemy bujniejszą i zdrowiej wyglądającą czuprynę.

Dlaczego działa?

Olejek skutecznie poprawia krążenie krwi w skórze głowy, dzięki czemu mieszki włosowe otrzymują więcej składników odżywczych i stymulowane są do bardziej wytężonej pracy. W efekcie tego dochodzi do szybszego wzrostu włosów. Olej rycynowy zawiera także niezbędne kwasy tłuszczowe omega-9, które w znacznym stopniu odpowiedzialne są za utrzymanie zdrowego wyglądu włosów. Pomaga także w zabezpieczaniu ich przed rozdwajaniem i matowieniem.

  1. Olejek rycynowy na skórę głowy

Zakażenia skóry głowy mogą powodować uciążliwe i nieprzyjemne problemy z włosami, takie jak łysiny, łupież czy swędzenie. Korzystanie z olejku rycynowego może pomóc im zapobie, a także się ich pozbyć.

Dlaczego działa?

Olejek wykazuje cenne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, dlatego może być skuteczny w walce z rozmaitymi patogenami i mikroorganizmami, wywołującymi infekcje i zakażenia na głowie.

  1. Olejek rycynowy zapobiega przedwczesnemu siwieniu

Jeśli włosy zaczęły pojawiać się pierwsze oznaki siwizny, stosując ten wspaniały i uniwersalny olejek można opóźnić ten nieunikniony w końcu proces.

Dlaczego działa?

Stosowanie oleju jest popularnym sposobem zapobiegania przedwczesnemu siwieniu, gdyż pomaga zachować włosom pigment, również poprzez aktywację działania cebulek włosowych.

  1. Olejek rycynowy kondycjonuje włosy

Olejek może być skuteczną odpowiedzią na wiele problemów z włosami, chroniąc je przed suchością, matowieniem, rozdwajaniem oraz łamliwością. Można go w tym celu stosować samodzielnie lub dodawać do stosowanych kosmetyków.

Jak stosować?

  1. Dodaj łyżeczkę oleju rycynowego do stosowanej odżywki do włosów i dobrze wymieszać.
  2. Po jej zastosowaniu użyj delikatnego szamponu naturalnego bez SLS.

Dlaczego działa?

Dzięki swoim cennym właściwościom olejek skutecznie zamyka wilgoć w strukturze włosa i zapobiega ich przesychaniu, dzięki czemu mogą być dłużej gładkie i miękkie.

Olejek rycynowy – Zastosowania zdrowotne

Jak działa olej rycynowy

Źródło: https://www.olej.edu.pl/

Zastosowania olejku są bardzo szerokie, nie tylko pielęgnacyjne, ale również lecznicze. Wiele z nich ma wielowiekową tradycję, potwierdzającą jego skuteczność działania. Nie należy jednak samodzielnie z niego korzystać, gdy nie zachodzi istotny powód lub gdy dolegliwość jest poważniejsza. Zawsze najlepszym rozwiązaniem jest właściwa konsultacja lekarska.

  1. Olejek rycynowy na grzybicę

Dzięki swoim właściwościom, olejek skutecznie łagodzi infekcje grzybicze, będące czasami trudnymi w leczeniu i niezwykle uciążliwymi. Do tego celu można wykorzystać zmieszany olej rycynowy wraz z olejem kokosowym w proporcji 1:2.

Dlaczego działa?

O skuteczności jego działania decyduje przede wszystkim obecność kwasu undecylenowego, wykazującego silne właściwości przeciwgrzybiczne.

  1. Olejek rycynowy na rany

Stosowanie olejku na rany daje możliwość dezynfekcji drobnych ran i zadrapań. Nie należy jednak stosować go na otwarte i ropiejące rany.

Dlaczego działa?

Właściwości przeciwbakteryjne olejku zapewniają skuteczność w leczeniu mniejszych skaleczeń i zadrapań. Ponadto, posiada on właściwości przeciwzapalne, które pomagają złagodzić ból.

  1. Olejek rycynowy na przeczyszczenie

Jednym z głównych zastosowań olejku jest działanie jako naturalnego środka przeczyszczającego. Było on w tym celu stosowany od wieków i występuje w wielu przepisach medycyny ludowej i naturalnej.

Dlaczego działa?

Wspomniany wcześniej kwas rycynolowy odpowiedzialny jest za działanie przeczyszczające, które mogą pomóc przy uciążliwych zaparciach.

  1. Olejek rycynowy na bóle stawów

Zastanawiasz się, jak skorzystać z oleju rycynowego na zapalenie stawów? Jest on uznawany za doskonałe i naturalne lekarstwo do leczenia bólu w stawach.

Jak stosować?

  1. Przygotuj kawałek naturalnej tkaniny i złóż go na kwadraty, a następnie namocz go olejkiem.
  2. Wyciśnij nadmiar, a następnie umieścić szmatkę na skórze w okolicach problematycznego stawu.
  3. Całość należy owinąć folią spożywczą.
  4. Warto również użyć termoforu lub poduszki elektrycznej dla rozgrzania bolącego miejsca.

Dlaczego działa?

Właściwości przeciwzapalne oleju w idealny sposób pomagają w łagodzeniu bólu stawów, zapalenia nerwów oraz bólów mięśni.

  1. Olejek rycynowy zwiększa odporność organizmu

Praktycy i zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają często, że stosowanie oleju pomaga zwiększyć odporność na infekcje. Działa on również wtedy, gdy jest stosowany miejscowo.

Dlaczego działa?

Stosowanie miejscowe olejku aktywuje produkcję komórek T-11, które sygnalizują wzrost mechanizmach obronnych w organizmie. Komórki te tworzą przeciwciała dla czynników chorobotwórczych i toksyn, a tym samym sprzyjają zachowaniu zdrowia.

Podobne artykuły

1 komentarz

Jadzia 29 marca 2018 - 16:06

W Aptekarzu Polskim znalazłam takie informacje: “Olej rycynowy pierwszego tłoczenia (Ricini oleum virginale) Olej tłusty otrzymany przez tłoczenie na zimno z nasion Ricinus communis L. Substancja może zawierać dodatek przeciwutleniacza. Jest przezroczysta w temp. 40 stopni C, jasnożółtą, lepką, higroskopijną cieczą. Miesza się z etanolem i lodowatym kwasem octowym. Olej rycynowy oczyszczony (Ricini oleum raffinatum) jest bardzo gęstą, przezroczystą, cieczą o dużej lepkości i charakterystycznym smaku, o barwie słomkowożółtej. Otrzymywany jest przez wytłaczanie na zimno wyłuskanych nasion rącznika Ricinus communis i oczyszczenie przez wygotowanie z wodą. Olej oczyszczony w porównaniu do oleju pierwszego tłoczenia ma mniejszą liczbę kwasową (≤0,8) i mniejszą liczbę nadtlenkową (≤5,0) oraz może być stosowany do preparatów ozajelitowych. Lepkość oleju rycynowego wynosi około 1000 mPa·s. Olej rycynowy należy do olejów nieschnących. W odróżnieniu od innych olejów tłustych, olej rycynowy miesza się z etanolem i lodowatym kwasem octowym. Stosowany jako rozpuszczalnik, składnik podłoży maściowych oraz do sporządzania mazideł i emulsji. Wykazuje także swoiste działanie przeczyszczające. Olej rycynowy uwodorniony (Ricini oleum hydrogenatum) – jest to olej tłusty otrzymany przez uwodornienie. Oleju rycynowego pierwszego tłoczenia. Składa się głównie z triglicerydu kwasu 12-hydroksystearynowego. Jest to miałki, prawie biały lub jasnożółty proszek, masa lub płatki. Znajduje zastosowanie w technologii wytwarzania granulatów, tabletek i kapsułek.”

Reply

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.