Home Zdrowie Morwa – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Morwa – Właściwości odżywcze i zdrowotne

przez Aleksandra Banaszkiewicz
morwa

Morwy to słodkie owoce, które dojrzewają na drzewach liściastych. Rośną w każdym regionie, gdzie występuje klimat umiarkowany. Najprawdopodobniej roślina ta pochodzi z Chin, ale do dzisiaj została rozpowszechniona na całym świecie. Morwa jest ceniona za wyjątkowy smak oraz imponujące ilości składników odżywczych. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej właściwościom tych coraz bardziej popularnych w naszym kraju owoców.

W rzeczywistości większość odmian morwy występujących w różnych częściach świata uznawane jest za rodzime dla Chin. Naukowa nazwa mory jest różna, w zależności od jej odmiany. Jednakże najczęściej występuje pod nazwą Morus australis oraz Morus nigra. Na początkowym etapie owoce te rosną bardzo szybko, jednakże wraz ze zmianą koloru zwalniają. Na początku są białe lub zielone i zmieniają kolor na różowy, lub czerwony. Ostatecznie morwy są w kolorze ciemnofioletowym, a nawet czarnym.

Słodki i nieco cierpki smak owoców morwy sprawiają, że idealne nadaje się ona doskonale do tworzenia sorbetów, dżemów, a także galaretek, tortów owocowych, ciast, a nawet win czy herbaty. Smak oraz odmiany morwy mogą różnić się od siebie w zależności od miejsca uprawy. Jednakże morwa czarna i morwa amerykańska są najpopularniejszymi i najbardziej znanymi odmianami tej rośliny. Co ciekawe, drzewo morwy ma do zaoferowania także inne korzyści, niż tylko owoce, a mianowicie swoje liście. Wszak liście morwy są jedynym znanym źródłem pożywienia dla jedwabników.

Wartości odżywcze morwy

Owoce morwy wypełnione są bardzo istotnymi dla zdrowia naszego organizmu składnikami odżywczymi. Między innymi w morwie znajduje się: żelazo, ryboflawina, witamina C, witamina K, potas, fosfor oraz wapno. Co więcej, morwa ma także znaczną ilością błonnika pokarmowego, jak również szeroką gamę związków organicznych, w tym takich fitoskładników  jak żeaksantyna, resweratrol, antocyjany, oraz luteina i różne związki polifenolowe.

Morwa – Najważniejsze właściwości i korzyści dla zdrowia

Morwa jest smaczna i często jest spożywana jako smaczna przekąska. Jednakże ma ona unikalne składniki odżywcze, dzięki którym może skutecznie wesprzeć nasze zdrowie. Zatem sprawdźmy z jakiego powodu warto włączyć morwę do codziennej diety.

  • Pomaga w trawieniu

Podobnie jak większość owoców oraz warzyw, morwa zawiera ważny dla zdrowia błonnik pokarmowy. Zawiera takie ilości tego składnika, że stanowią one 10% dziennego zapotrzebowania organizmu. Może on przede wszystkim pomóc w prawidłowym trawieniu, poprzez wypełnienie stolca. Przyspiesza on ruch pokarmu w jelicie, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania zaprać, wzdęć oraz skurczy. Poza tym, kiedy błonnik pokarmowy jest dodawany do codziennej diety, to pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, a także poprawia kondycję zdrowotną serca.

  • Polepsza krążenie krwi

Wysoki poziom żelaza w morwie przyczynia się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek. Dzięki niemu organizm zwiększa dystrybucję tlenu do ważnych narządów oraz tkanek. W ten sposób przyczynia się do poprawy i zwiększenia metabolizmu oraz do optymalizacji funkcjonalności działania tych systemów.

  • Reguluje ciśnienie krwi

Resweratrol jest bardzo ważnym flawonoidem, który bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie pewnych mechanizmów w naczyniach krwionośnych. Przede wszystkim sprawia, że naczynia krwionośne są mniej podatne na uszkodzenia przez angiotensynę, które mogą doprowadzić do zwężenia naczyń krwionośnych. W rzeczywistości resweratrol zwiększa wytwarzanie tlenku azotu, który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. W efekcie tego rozluźnia naczynia krwionośne, a jednocześnie zmniejsza ryzyko występowania skrzepów krwi, które mogłoby powodować problemy z sercem, których następstwem byłby zawał serca lub udar. Resweratrol występuje w większości ciemnych owoców, w tym w morwie i ciemnych winogronach. Dlatego składnik ten znajduje się również w winach.

  • Zapobiega chorobom nowotworowym

Poza wysoką zawartością antocyjanów, witaminy C, witaminy A oraz różnych innych związków polifenolowych i fitoskładników, morwa posiada duże ilości przeciwutleniaczy. To właśnie przeciwutleniacze są największą bronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Jak wiadomo, stanowią one niebezpieczny produkt uboczny metabolizmu komórkowego i mogą uszkadzać zdrowe komórki, co powoduje ich mutację w komórki nowotworowe. Różnorodna gama przeciwutleniaczy zawartych w morwie oznacza, że mogą one szybko zneutralizować wolne rodniki, zanim wyrządzą zbyt duże szkody.

  • Poprawia wzrok

Jednym z występujących w morwie karotenoidów jest zeaksantyna. Jest ona bezpośrednio związana ze zmniejszeniem stresu oksydacyjnego w niektórych komórkach oczu, w tym w siatkówce macula lutea. Poza tym zeaksantyna działa jako naturalny przeciwutleniacz, który zapobiega pewnym uszkodzeniom siatkówki, w tym tymi wywołanymi przez wolne rodniki, które mogą powodować zwyrodnienie plamki oraz zaćmę.

  • Zwiększa odporność

Witamina C jest potężną bronią przed jakąkolwiek chorobą oraz chroni przed wszelkimi patogenami w organizmie, przed którymi nie chronią pozostałe przeciwutleniacze. Jedna porcja morwy to prawie całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Jednakże połączenie tego związku z pozostałymi witaminami i minerałami daje najlepszą broń przeciwko wszystkim chorobom. Wystarczy dodać do jednego posiłku dziennie kilka owoców morwy, by zobaczyć, jak układ odpornościowy się wzmacnia. Doskonale uzupełniać może ona takie zdrowe składniki jak czystek, żurawina, jagody, porzeczki czy aronia. Wszystkie one doskonale wpływają na ogólną odporność organizmu.

  • Buduje zdrowe kości

W morwie występuje witamina K, wapń oraz żelazo, a także śladowe ilości fosforu oraz magnezu. To właśnie one korzystnie wpływają na tworzenie i utrzymanie zdrowej tkanki kostnej. W miarę starzenia się ważne jest, by utrzymać silne kości, a także przyspieszyć procesy gojenia się ran, oraz odwracanie uszkodzeń degradacji kości. W starszym wieku bardzo ważne jest, by zatrzymać stan taki jak osteoporoza czy też inne zaburzenia kości, które mają związek z wiekiem.

  • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu

Morwa dostarcza również wysokich poziomów witaminy A oraz witaminy E, a także szereg karotenoidów takich jak luteina, beta-karoten, zeaksantyna i alfa-karoten. Wszystkie te składniki działają jako przeciwutleniacze, które mają specyficzny wpływ na skórę, tkankę oraz włosy i inne obszary ciała. Jednym słowem działa wszędzie tam, gdzie działają wolne rodniki. Morwa wspiera pielęgnację skóry, zmniejsza widoczność przebarwień oraz plam starczych. Co więcej, utrzymuje zdrowe i lśniące włosy, a także zapobiega oksydacyjnym działaniom wolnych rodników.

Słowo ostrzeżenia

Niektóre odmiany morwy są bardzo skuteczne w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Dla jednych osób jest to bardzo korzystna właściwość, a dla innych wręcz przeciwnie. Odnotowano bardzo rzadko występujące przypadki alergii na morwę. Dlatego właśnie należy rozpocząć stosowanie jej produktów w niewielkich ilościach i bacznie obserwować reakcję organizmu.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.