Home Składniki kosmetyczne Olejek neroli – Właściwości i zastosowania

Olejek neroli – Właściwości i zastosowania

przez Patrycja Nowak
olejek neroli

Olejek Neroli to absolutnie wyjątkowy produkt naturalny, wytwarzany z kwiatów drzewa gorzkiej pomarańczy. Dzięki wyjątkowości aromatu i wielu właściwościom zdrowotnym, znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i leczniczym. W niniejszym artykule przybliżamy jego najważniejsze właściwości, zastosowania i zalecane środki ostrożności.

Czy wiecie, że do przygotowania 1 kg olejku eterycznego Neroli potrzebna jest ponad tona kwiatów z drzewa pomarańczowego? Nic zatem dziwnego, że olejek Neroli jest najdroższym ze wszystkich cytrusowych olejków eterycznych. Nie mniej jednak oferuje on tak wiele zalet i możliwości zastosowania, że warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.

Czym jest olejek eteryczny Neroli?

Olejek eteryczny Neroli powstaje poprzez destylację parową kwiatów pochodzących z drzewa gorzkiej pomarańczy (łac. Citrus aurantium). Roślina ta uprawiana jest głównie w zachodniej części Indii, Afryki Wschodniej oraz w Himalajach. W połowie XVI wieku Hiszpanie sprowadzili te rośliny do Stanów Zjednoczonych, na Florydę, gdzie drzewa gorzkiej pomarańczy rośną do dziś.

Z tego powodu to właśnie Floryda stała się jednym z największych na świecie producentów gorzkich pomarańczy. Natomiast owoce oraz kwiaty rośliny były nawet uznawane za oficjalny symbolom Florydy. Obecnie drzewa pomarańczy komercyjnie uprawiane są również w Maroko, Francji, Tunezji, a także w Egipcie.

Ten wyjątkowy gatunek drzewa pomarańczowego został tak nazwany na cześć XVI-wiecznej księżniczki Marie-Anne de La Treemoille z Nerola we Włoszech, która uwielbiała aromat pomarańczy, który sprowadziła do Włoch. Zarówno księżna Maria Antoinette, jak i francuski przywódca wojskowy, Napoleon Bonaparte, podobno również go uwielbiali. Napoleon Bonaparte używać go miał codziennie jako perfum lub jako wodę po goleniu.

Przez większość osób gorzkie pomarańcze są cenione za mocny, jednakże pociągający zapach, który jest niezbędny w wielu produktach przemysłu perfumeryjnego. Olejek eteryczny pochodzi ze skórki pomarańczy, natomiast liście są używane do produkcji oleju petitgrain, a kwiaty są destylowane w celu wytworzenia oleju eterycznego.

Olejek Neroli posiada słodki oraz intensywny aromat i może mieć kolor jasnożółty lub kawowo-brązowy. Bardzo często jest klasyfikowany jako olejek kwiatowy, a nie olejek cytrusowy. Przy jego zakupie należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ wielu producentów, by zmniejszyć koszty produkcji, dodaje do naturalnego olejku Neroli różne związki chemiczne. Wysokiej jakości produkt, nawet po rozcieńczeniu, zachowuje intensywny aromat.

Jak używać olejku eterycznego Neroli?

Już w czasach starożytnych w niektórych regionach świata olejek Neroli był niezbędny do zwalczania dżumy, niwelowania gorączki, a także łagodzenia nerwów. Starożytni egipscy kapłani i kapłanki wykorzystywali go do oczyszczenia i leczenia swojego ciała, umysłu oraz duszy. Obecnie jest on szeroko stosowany przede wszystkim w kosmetykach oraz perfumach.

W dzisiejszych czasach olejek eteryczny Neroli dodawany jest do różnych perfum i substancji zapachowych. Nie tylko uzupełnia on inne cytrusowe nuty aromatyczne, ale również działa jako naturalny środek utrwalający, który pomaga w zachowaniu oryginalnego składu olejków, bez utraty ich odpowiedniego zapachu.

Można go z powodzeniem stosować miejscowo, rozpylać w powietrzu lub też wykorzystywać w postaci wziewnej. Pomaga poprawić zdrowie skóry, a czyni to poprzez regenerację oraz utrzymanie elastyczności skóry. W ten sposób zapobiega pojawianiu się rozstępów, zwalcza trądzik, redukuje pojawianie się blizn oraz pomaga leczyć popękane naczynia włosowate.

W aromaterapii olejek eteryczny Neroli ceniony jest głównie za właściwości uspokajające oraz relaksujące. Dzięki temu może skutecznie złagodzić lęki, kołatanie serca, łagodzić bezsenność, a także zapobiegać lub leczyć depresję, związaną z długotrwałym stresem. Zapach Neroli może również złagodzić problemy trawienne, takie jak skurcze jelit, zapalenie okrężnicy, czy też niestrawność i biegunka.

Oto kilka sposobów na wykorzystanie olejku eterycznego Neroli:

  • Bawełnianą kulkę należy zwilżyć wodą, a następnie dodać na nią kilka kropli olejku. Delikatnie pocierać nią skórę, by wesprzeć leczenie trądziku.
  • Poleca się także wymieszać olejek z ulubionym kremem do pielęgnacji skóry, by wesprzeć regenerację skóry.
  • Kilka kropli olejku eterycznego Neroli warto umieścić w dyfuzorze, by pozbyć się letargu, depresji, lęków, a także stresu i problemów trawiennych.
  • Kilka kropli olejku Neroli zaleca się wymieszać z olejkiem nośnikiem i powstałą mieszanką smarować ciało, by poprawić krążenie krwi.
  • Kilka kropli olejku Neroli warto dodać do gorącego lub zimnego kompresu, by złagodzić ból głowy oraz nerwobóle.
  • Olejek eteryczny z Neroli łagodzi objawy przedmiesiączkowe, kiedy doda się kilka jego kropli do kąpieli.

Olejek z kwiatów Neroli ma bardzo przyjemny zapach, więc może być wykorzystany jako dezodorant, który odepchnie nieprzyjemny zapach. Można także rozpylić go bezpośrednio na skórę lub też w powietrzu. Dzięki temu zabiegowi wyeliminuje nieprzyjemny odór, a dodatkowo zabije unoszące się w powietrzu zarazki oraz zneutralizuje toksyny.

Skład olejku eterycznego Neroli

Właściwości lecznicze olejku eterycznego Neroli pochodzą z jego licznych korzystnych składników, takich jak:

  • alfa-pinen,kwiaty neroli
  • beta-pinen,
  • alfa-terpinen,
  • farnezol,
  • kamfen,
  • geraniol,
  • indol,
  • nerol,
  • octan linalilu,
  • linalool,
  • antranilan metylu,
  • octan erolii,
  • nerolidol.

Zalety olejku eterycznego Neroli

Eteryczny olejek z kwiatów Neroli może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Działa on jako naturalny środek antyseptyczny, dezynfekujący, przeciwskurczowy, a także bakteriobójczy, przeciwdepresyjny oraz uspokajający. Te przydatne korzyści sprawiają, że jest on m.in. pomocny:

  • w leczeniu ran oraz infekcji – może być wykorzystany jako tymczasowy środek przeciwko tężcowi, jednakże można go także użyć jedynie w nagłych przypadkach. Wystarczy na ranę nałożyć rozcieńczony roztwór, który pomoże zabezpieczyć ranę przed rozwojem infekcji. Nie mniej jednak, ma to na celu jedynie chronić ranę na pewien czas, kiedy pacjent udaje się do lekarza po zastrzyk przeciwtężcowy i profesjonalną pomoc medyczną,
  • w zabijaniu bakterii, które mogą wywołać takie choroby jak tyfus, cholera czy zatrucie pokarmowe – może również złagodzić stany zapalne skóry, które są wywołane przez bakterie,
  • w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi – w 2012 roku przeprowadzono niewielkie badanie, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym. Naukowcy udowodnili w nim, że olejek ten może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Podczas trwania eksperymentu naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy wdychali mieszankę aromaterapeutyczny składającą się z olejków eterycznych z Neroli, lawendy, ylang-ylang oraz majeranku, odnotowali znaczny spadek ciśnienia krwi i hormonów stresu w ciągu 24 godzin.

Olejek eteryczny Neroli jest również doskonałym i naturalnym tonikiem, który może wspomóc prawidłowe krążenie krwi, zdrowy metabolizm, jak i wesprzeć układ immunologiczny.

Jak przygotowywany jest olejek eteryczny Neroli?

Olejek Neroli powstaje ze świeżo zebranych kwiatów z drzewa gorzkiej pomarańczy. Następnie kwiaty te są poddawane długotrwałemu procesowi ekstrakcji absolutnej, który tradycyjnie wykonywany jest za pomocą hydrodestylacji lub destylacji parowej. Produkcja olejku jest dość kosztowna, dlatego niektórzy producenci uzupełniają swój produkt innymi olejkami eterycznymi. Nie wpływa to jednak na korzyść danego produktu.

Jak działa olejek eteryczny Neroli?

W celu korzystania z właściwości olejku Neroli można go wdychać, rozprowadzać na skórze, wmasowywać, a także stosować bezpośrednio na skórze głowy. Można także przyjmować go doustnie, nie mniej jednak ta czynność powinna odbywać się jedynie pod nadzorem wykwalifikowanego lekarza. W przypadku kiedy jest stosowany miejscowo lub wziewnie, to działa jako środek przeciwdepresyjny. Dzięki temu może działać kojąco oraz uspokajająco zarówno na ciało, jak i na umysł. Co więcej, łagodzi napięcie oraz niepokój, co wpływa na polepszenie nastroju. Może on także rozluźnić układ nerwowy oraz przewód pokarmowy.

Olejek Neroli pomaga stymulować wzrost nowych komórek, tym samym wspierając proces odnowy skóry. Chociaż uważa się, że może on pomóc wszystkim typom cery, w różnych stanach, to jednak nadal zaleca się wykonanie testu, by sprawdzić reakcję skóry na jego działanie. Wystarczy nałożyć olejek na niewielki jej obszar i sprawdzić, czy nie pojawia się reakcja alergiczna.

Czy olejek Neroli jest bezpieczny?

Olejek Neroli jest tak długo bezpieczny, jak długo stosuje się go z umiarem. Chociaż nie jest toksyczny, to jednak podobnie jak w przypadku innych olejków eterycznych, zalecana jest ostrożność w czasie jego stosowania. Można korzystać z nierozcieńczonego olejku, nie mniej jednak, jeśli preferowany jest delikatniejszy preparat, to warto wymieszać go z olejkiem nośnikiem, takim jak oliwa z oliwek czy olejek kokosowy.

W ramach testu, zanim nałożysz na skórę nierozcieńczony olejek Neroli, najpierw umieść kilka jego kropli na wewnętrznej stornie ramienia. Zanim zacznie się przyjmować go doustnie, najpierw należy to skonsultować z lekarzem, który dostosuje bezpieczną dawkę. Kobietom w ciąży i karmiącym piersią odradza się stosowanie olejku Neroli. Również małe dzieci nie powinny stosować tego olejku eterycznego.

Skutki uboczne stosowania olejku eterycznego Neroli

Olejek eteryczny Neroli może wywołać u niektórych osób pewne skutki uboczne, takie jak niepokój oraz bóle głowy. Co więcej, jeśli jest stosowany zbyt często, to może także zadziałać uzależniająco i powodować nudności. Odradza się także jego stosowania, kiedy potrzeba się skupić lub prowadzić samochód. Wszystko dlatego, że jego uspokajające działanie może niekorzystnie wpłynąć na koncentrację oraz powodować senność.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.