10 kosmetycznych zastosowań oleju rycynowego

olej rycynowy

Olej rycynowy to tradycyjna kuracja dla wszystkich rodzajów problemów skóry i włosów, a także problemów zdrowotnych, takich jak bóle stawów i rozstrój żołądka. Olej rycynowy jest stosowany już od czasów starożytnych Egipcjan, a obecnie jego popularność ponownie rośnie. Sprawdźmy jakie są możliwości wykorzystania go w celach kosmetycznych.

Olejek rycynowy pozyskuje się z rącznika, rośliny którą można spotkać przede wszystkim w Indiach i Afryce. Olej ekstrahowany jest z rozdrobnionego ziarna i stosowany jako remedium na różnego typu zapalenia i infekcje bakteryjne. W chwili obecnej jego właściwości zostały znacznie lepiej zbadane, dzięki czemu znalazł szersze zastosowanie do celów medycznych i terapeutycznych.

Jako środek do pielęgnacji skóry i włosów jest jednym z najszerzej stosowanych składników kosmetycznych, występującym w mydłach, olejach do masażu, naturalnych szamponach czy żelach pod prysznic itp. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych olejek rycynowy jest również bywa stosowany do leczenia poważnych chorób takich jak stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, porażenie mózgowe, artretyzm i reumatyzm. Jest to również jedno z popularnych i naturalnych lekarstw na zaparcia.

Poniżej przedstawiamy 10 najważniejszych zastosowań oleju rycynowego, jako jednego z najlepszych kosmetyków naturalnych.

  1. Nawilżanie skóry

Olej rycynowy jest przede wszystkim bogaty w cenne kwasy tłuszczowe. Mogą być one łatwo absorbowane przez skórę, a tym samym usuwać suchość i cienie pod oczami, a także przywracać skórze odpowiednie nawilżenie. Unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych w oleju rycynowym czyni go ważnym składnikiem w przemyśle naturalnych produktów do pielęgnacji skóry. Jednak nadużywanie oleju rycynowego lub kosmetyków z jego zawartością może być szkodliwe dla zdrowia skóry.

Idealna dawka dla jednorazowego użycia to dwie do trzech kropli. Należy uważać, aby kupować olej rycynowy tylko w sprawdzonych drogeriach i aptekach. Odmiana przemysłowa niewyrafinowana może przynieść skórze więcej szkody niż pożytku.

  1. Oczyszczanie cery

Według niektórych dermatologów olej rycynowy to jeden z lepszych składników naturalnych na oczyszczanie cery. W celu optymalnego korzystania i dla głębokiego oczyszczania porów, wymieszaj go z jednym z lekkich olejków, takim jak olejek morelowy, oliwa z oliwek lub olej jojoba. Tak przygotowaną mieszankę delikatnie i dokładnie wmasuj w skórę twarzy.

Zawarte w oleju rycynowym kwasy tłuszczowe doskonale rozpuszczają i wypierają różnego typu zanieczyszczenia, które w przeciwnym wypadku mogłoby powodować powstanie zaskórników i trądziku. Po wykonanym miejscowym masażu, nasącz czystą ściereczkę w ciepłej wodzie, wyciśnij nadmiar i połóż na twarzy, aż do pełnego ostygnięcia. Należy jednak uważać, aby nie poparzyć twarzy. Możesz powtórzyć ten proces jeszcze kilka razy. W ten sposób można usunąć makijaż, brud oraz nadmiar sebum i głęboko oczyścić pory w skórze, zapewniając jednocześnie, że nie przesuszymy cery.

  1. Walka z trądzikiem

Zawarty w olejku kwas rycynowy naturalnie i bezpiecznie pomaga zwalczyć bakterie, m.in. powodujące trądzik. W celu skutecznego leczenia trądziku olejem rycynowym należy zawsze najpierw umyć twarz ciepłą wodą, co pomoże Ci otworzyć pory, a następnie zastosuj olej miejscowo na obszarach problemowych. Wmasuj go w skórę kolistymi ruchami, omijając okolice oczu.

Tak zastosowany olej rycynowy pozostaw na noc i zmyj go dopiero następnego dnia rano. Dzięki regularnemu stosowaniu zapewne będzie można zauważyć, że wypryski zostaną znacznie zmniejszone. Należy jednak uważać, aby nie używać zbyt dużo oleju na twarzy, gdyż może on zatykać pory i stworzyć więcej problemów. Wszelkie tego typu kuracje powinny wiązać się z baczną obserwacją reakcji swojego organizmu.

  1. Zmniejszenie blizn

Olej rycynowy pomaga zmniejszyć i usunąć blizny zewnętrzne i wewnętrzne. Zapewnia szybsze gojenie, wygładzenie i zmniejszenie podrażnień.

Jeśli posiadasz starą i jeszcze zaczerwienioną bliznę możesz spróbować nałożyć olej rycynowy na jej powierzchnię. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju przenikają przez warstwy naskórka i skóry, pobudzając wzrost nowych komórek. Dzięki takim zabiegom istnieje realna możliwość znacznego złagodzenia widoczności blizn.

  1. Redukcja zmarszczek

Pochodzące z oleju rycynowego kwasy tłuszczowe mogą łatwo przenikać przez kolejne warstwy skóry, a następnie skutecznie stymulować produkcję kolagenu i elastyny. Dzięki temu, nie tylko zmiękcza on skórę, ale również opóźnia pojawienie się zmarszczek i drobnych linii mimicznych, co zapewnia znacznie młodszy wygląd. Olej rycynowy to najlepszy z tanich zabiegów, jaki można samodzielnie wykonać w domu. Działa szczególnie dobrze na kurze łapki i cienie wokół oczu. Stosuje się go na twarzy zaraz po umyciu cery, tuż przed pójściem do łóżka.

Olej rycynowy jest również przydatny w leczeniu różnego typu zakażeń i miejscowych infekcji. W celach leczniczych należy w problematycznym miejscu nałożyć niewielką kroplę, co najmniej 2 lub trzy razy dziennie. Wysoka zawartość witaminy E w oleju rycynowym jest również doskonała do kruchych paznokci oraz skórek. Dzięki niemu niewątpliwie zauważysz zaskakującą różnicę, jeśli tylko zaczniesz zastosować go przez minimum dwa do trzech miesięcy.

  1. Zmniejszanie widoczności rozstępów

Aby usunąć brzydkie rozstępy na brzuchu i udach należy regularnie wcierać olejek rycynowy zarówno w miejscach problematycznych, jak i ich okolicach. Dobrze jest również po zabiegu owinąć się w grubą tkaninę lub folię. Oczywiście, jak wszystkie naturalne środki, wymaga on czasu i musi być regularnie stosowany. Jednakże, zastosowania oleju rycynowego nie poleca się kobietom w ciąży, z powodu jego właściwości związanych z powodowaniem skurczów macicy.

  1. Leczenie oparzeń słonecznych i świądu

Przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości oleju rycynowego sprawiają, że idealnie nadaje się on do leczenia wszelkich wysypek, łagodzenia swędzenia oraz ukąszeń. Pomaga również łagodzić podrażnienia skóry w przypadku oparzeń słonecznych. Jeśli obszar dotknięty schorzeniem jest niewielki, można moczyć plaster w oleju rycynowym i naklejać go na ten obszar.

W przypadku większych obszarów, zanurz zwitek bawełny w oleju rycynowym i stosuj go bezpośrednio do dotkniętego obszaru skóry. Pozostaw go co najmniej na godzinę lub na noc, a następnie zmyj. Można stosować go również przy swędzeniu i oparzeniach słonecznych. Powtórz zabieg kilkukrotnie w ciągu dnia, aby uzyskać szybsze rezultaty.

  1. Działanie anty-grzybicze

Od dawna stosuje się olej rycynowy w terapii przeciw różnego typu infekcjom grzybiczym. Olej rycynowy to kwas undecylenowy, który naturalnie pomaga hamować wzrost grzybów. Zazwyczaj miesza się go z olejem kokosowym, a mieszankę nanosi się na danym obszarze i pozostawia na noc. Olej rycynowy pomaga również odmłodzić skórę w obszarze szczególnie zagrożonym przedwczesnymi oznakami starzenia oraz zapobiega powstawaniu blizn.

  1. Obrona przeciw drobnoustrojom

Właściwości przeciwbakteryjne oleju rycynowego sprawiają, że można go używać nie tylko do leczenia infekcji grzybiczych, ale także drobnych skaleczeń i zadrapań na skórze. W przypadku owrzodzenia skóry i zapalenia skóry, wtarcie oleju rycynowego łagodzi odczuwany dyskomfort i leczy różnego typu nieprzyjemne objawy.

  1. Leczniczy masaż

Olej rycynowy posiada wiele korzyści zdrowotnych dla ciała, a nie tylko dla skóry. Pomaga w bólach stawów i mięśni, relaksuje napięcie mięśni, polepsza trawienie i krążenie krwi. Te cechy sprawiają, że jest idealny do stosowania w terapii masażu. Można również wmasować go w skórę głowy lub ciała, i pozostawić na całą noc. Warto jednak pamiętać, że olej pozostawia plamy na tkaninach.

Co jeszcze warto wiedzieć o oleju rycynowym

Jedna łyżeczka oleju stosowana przez trzy dni ułatwia wypróżnienia. Jednakże, ze względu na wysoką aktywność oleju rycynowego, nie jest on zalecany dla ciężarnych lub karmiących matek, a także ludzi, którzy mają słabą odporność, lub cierpią na anemię i biegunkę. Pomimo swoich wyżej wymienionych korzyści i użytkowania na przestrzeni wieków, należy być bardzo ostrożnym przy samodzielnym stosowaniu oleju rycynowego.

Tagowany z:     , , ,

O autorze /


9 komentarzy

  1. Doc

    Olejek rycynowy jest super. Polecam wszystkim wypróbować.

    • Jadwiga Król

      Olej rycynowy należy do moich faworytów wśród kosmetyków naturalnych. dodaję go do balsamy do ciała i szamponu.

  2. ana

    Kupiłam ostatnio i intensywnie testuję. 😉

  3. Fela

    Stosuję olej rycynowy od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Polecam wszystkim.

  4. dora

    Czy ktoś może napisać ile taki olejek kosztuje i gdzie warto go kupić?

  5. TaiptNut

    Olejek rycynowy to bardzo tani i skuteczny kosmetyk organiczny do skóry i włosów.

  6. marta grzechu warta

    Bardzo podoba mi się ten artykuł. Nie wiedziałam że olejek rycynowy może mieć tyle zastosowań. Dzięki.

  7. mirabelka

    bardzo popularny dawniej olejek, ostatnio chyba nieco zapomniany.

  8. doda

    Moim zdaniem warto dodać olejek rycynowy do szamponu lub balsamu do włosów.

Wyślij swój komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ogólnopolski serwis kosmetyczny