Home Zdrowie Imbir – Właściwości i zastosowania

Imbir – Właściwości i zastosowania

przez Aleksandra Banaszkiewicz
imbir

Imbir stanowi bardzo cenny składnik leczniczy i pielęgnacyjny. Znaleźć go można w wielu formułach i przepisach medycyny naturalnej, ale także w coraz większej ilości suplementów diety i ziołowych preparatów. W niniejszym artykule zebraliśmy najważniejsze informacje o imbirze, oparte na wielowiekowych doświadczeniach oraz badaniach naukowych. Niewątpliwie warto je poznać!

Smak imbiru nie jest zbyt subtelny. Jednak wiele osób bardzo lubi imbir jako przyprawę, która nadaje potrawie wyrazistego smaku. Nie mniej jednak, szeroki wachlarz właściwości imbiru, od łagodzenia problemów trawiennych po stany zapalne, jest niewątpliwym powodem, dla którego tej przyprawy nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Warto zatem przyjrzeć się bliżej czym jest i jakie ma działanie.

Czym jest imbir?

Imbir to roślina kwitnąca z rodziny Zingiberaceae, która pochodzi z tropikalnych lasów deszczowych w południowej Azji. Ludzie na całym świecie używają imbiru od tysięcy lat, zarówno ze względu na korzyści kulinarne, jak i właściwości lecznicze. Najczęściej wykorzystuje się kłącze tej rośliny, czyli korzeń, który rośnie pod ziemią. W zależności od odmiany, jego miąższ może być żółty, biały lub czerwony. Świeży imbir pokryty jest delikatnie brązową skórką. Ponieważ imbir zapewnia bardzo wyrazisty smak, jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań.

Korzyści zdrowotne z imbiru

Imbir to pyszna i całkowicie naturalna przyprawa, która oferuje doskonałe podniesienie smaku potraw. Nie mniej jednak, to nie wszystko, ponieważ korzyści imbiru są zbyt potężne, by je ignorować. Współczesne badania powoli zaczynają doganiać starożytną mądrość, która była przekazywana przez wieki, dając kilka ekscytujących rezultatów. Poniżej wskazujemy w jaki sposób korzeń imbiru może zmienić codzienne życie:

  • Imbir łagodzi mdłości

Żeglarze od dawna wykorzystują imbir jako środek łagodzący objawy choroby morskiej. I nie czynią tego bezpodstawnie. Do jednego badania poproszono kadetów szkoły morskiej, którzy nie byli wcześniej na wzburzonym morzu. Podzielono ich na trzy grupy. Pierwsza grupa otrzymywała leki przeciw nudnościom, druga grupa otrzymywała placebo, a trzecia korzeń imbiru. Naukowcy odkryli, że grupa otrzymująca imbir, w porównaniu do grupy placebo, miała mniejsze objawy nudności i zawrotów głowy.

Imbir nie tylko działa lepiej niż placebo, co udowodniono w przeglądzie sześciu badań. Przegląd ten wykazał równie, że jest on równie skuteczny, jak leki przeciw nudnościom, które można kupić bez recepty. Zapewnia bowiem wszystkie korzyści, jakie daje tego rodzaju lekarstwo, a jednocześnie nie daje ryzyka wystąpienia ewentualnych reakcji niepożądanych.

Wykazano, że imbir łagodzi także poranne nudności u kobiet w ciąży. Jedno z badań pokazało, że imbir zmniejszył uczucie nudności, chociaż ich częstotliwość pozostała taka sama. Nie mniej jednak, kobiety w ciąży powinny najpierw porozmawiać z lekarzem, zanim zaczną go stosować w szerszym zakresie.

Następnym razem, kiedy wybierzecie się w podróż drogą lądową lub morską oraz spodziewacie się choroby lokomocyjnej, to rozważcie zastosowanie imbiru. Można zjeść kawałek świeżego kłącza, połknąć kapsułkę lub też przygotować herbatę imbirową. Taki napar jest prosty w przygotowaniu, ponieważ wystarczy mały kawałek korzenia moczyć w szklance gorącej wody. Zmniejszenie objawów nudności może wymagać spożycia jedynie grama imbiru.

  • Imbir zwiększa wrażliwość na insulinę oraz chroni przed cukrzycą

Chociaż badania w tym zakresie są jeszcze we wczesnym stadium, to istnieją już pewne dowody na to, że imbir zwiększa wrażliwość na insulinę oraz łagodzi objawy cukrzycy.

Większość osób, która stosuje tradycyjną amerykańską dietę, jest odporna na insulinę. Taka dieta jest bramą do przewlekłego stanu zapalnego, przyrostu masy ciała oraz wszystkich innych komplikacji zdrowotnych, które są z tym związane. Zalicza się do nich między innymi zespół metaboliczny, cukrzycę typu 2 oraz tym podobne schorzenia. Przywracanie wrażliwości na insulinę jest bardzo ważnym zadaniem w zakresie ochrony zdrowia.

Jedno badanie związane z cukrzycą typu 2 wykazało, że jedynie dwa gramy sproszkowanego imbiru dziennie obniża poziom cukru we krwi badanych o 12%. Poprawiły się również kluczowe wskaźniki długotrwałego poziomu cukru we krwi, takie jak HbA1c (hemoglobina glikowana), ponieważ spowodowały 10% redukcję w zaledwie 12 tygodni.

W 2006 roku w Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowało wyniki badania, z którego wynika, że imbir może uchronić przed poważnymi powikłaniami cukrzycy, takimi jak retinopatia cukrzycowa. W tym badaniu zidentyfikowano pięć związków imbiru, które tłumiły gromadzenie się sorbitolu (alkoholu cukrowego) w czerwonych ciałkach krwi. Naukowcy zasugerowali nawet, że może mieć on potencjalne zastosowanie w lekach przeciwcukrzycowych.

  • Imbir obniża stan zapalny

Najbardziej niezwykłym związkiem imbiru jest gingerol, który ma silne działanie przeciwutleniające.

Dzięki temu, imbir jest doskonałym wyborem, kiedy cierpi się z powodu bólu w stawach. Może okazać się bardzo pomocny, niezależnie od nasilenia tego bólu. Liczne badania wykazały, że imbir jest skuteczny nawet u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jego działanie sprawia, że pacjenci z tymi schorzeniami odczuwają mniejszy ból, a także zachowują lepszą mobilność.

Korzyści te są długoterminowe i bardzo realne. Przeprowadzono roczne badanie, w którym udział wzięła grupa osób cierpiących z powodu bólu w stawie kolanowym. Grupa ta otrzymywała imbir i była porównywana z grupą kontrolą. Uczestnicy, którzy otrzymywali codziennie ekstrakt z tego korzenia, odnotowali mniejszy ból. Nie mniej jednak, obwód kolana również został zmniejszony w grupie otrzymującej imbir przez 12 tygodni. Takie wyniki dają obiektywny obraz tego, że może on skutecznie zmniejszać obrzęk.

Naukowcy wciąż pracują nad ustalaniem, w jaki sposób działają właściwości przeciwzapalne imbiru. Badanie z 2005 roku pokazało, że imbir hamuje cytokiny oraz chemokiny. Są to związki prozapalne wytwarzane w wyściółce stawów, chrząstce stawowej i komórkach odpornościowych.

  • Imbir może obniżyć poziom cholesterolu

Złe wskaźniki cholesterolu, czyli wysoki poziom LDL oraz niski poziom HDL, a także wysoki poziom trójglicerydów, zwiększają ryzyko poważnych problemów z sercem.

Imbir może pomóc przy tego rodzaju nieprawidłowościach. Saudi Medical Journal opublikował wyniki badania, które przeprowadzono na pacjentach w klinice chorób serca. Przez 45 dni otrzymywali oni codziennie kapsułki z 3-gramową zawartością imbiru. Okazało się, że dzięki temu znacznie zmniejszył się poziom trójglicerydów, poziom złego cholesterolu, a także inne niebezpieczne markery cholesterolowe.

W 2013 roku przeprowadzono badanie na szczurach. Wykazało ono, że szczury, którym codziennie przez 30 dni podawany był ekstrakt z imbiru miały mniejszy poziom złego cholesterolu, trójglicerydów oraz całkowity poziom cholesterolu. Poziom dobrego cholesterolu u szczurów wzrósł, co skutkowało znacznym polepszeniem wskaźników badań zdrowotnych. Te wyniki potwierdzają ustalenia wcześniejszego badania przeprowadzonego w Izraelu. Wykazały one podobne efekty obniżania stężenia cholesterolu, a do tego jeszcze mniejszy rozwój zmian miażdżycowych.

  • Imbir pomaga przy infekcjach bakteryjnych i grzybiczych

Imbir to nie tylko przyprawa, do której można się przyzwyczaić, kiedy jest się chorym lub chce się wzbogacić dietę o składniki odżywcze. Stanowi on również idealny środek, który chroni organizm przed zachorowaniem. Związki gingerolu zmniejszają bowiem ryzyko wystąpienia wielu infekcji.

Jak bardzo skuteczny jest imbir przy wzmacnianiu układu odpornościowego?

Nigeryjscy naukowcy odkryli, że imbir jest bardziej skuteczny na Staphylococcus aureus (infekcje staph) i Streptococcus pyogenes, niż tradycyjne antybiotyki. Ma to duże znaczenie w przypadkach zdrowienia po zabiegu chirurgicznym lub po pobycie w szpitalu. W takich miejscach występowanie infekcji bakteryjnych jest powszechne, w szczególności u pacjentów z obniżoną odpornością.

Imbir promuje również czystość i zdrowie w jamie ustnej. Hamuje bowiem rozwój bakterii w jamie ustnej, które są związane z chorobami dziąseł, takimi jak zapalenie ozębnej czy też zapalenie dziąseł.

Poza zapobieganiem infekcjom bakteryjnym imbir okazał się równie skuteczny w leczeniu zakażeń grzybiczych. Zalicza się do nich między innymi Candida albicans, a także inne odporne na leczenie przeciwdrobnoustrojowe.

  • Imbir łagodzi zgagę, wrzody oraz inne problemy trawienne

Działanie przeciwzapalne imbiru może rozluźnić mięśnie w obrębie wyściółki jelit, a jednocześnie pomóc w płynnym poruszaniu się treści pokarmu po systemie trawiennym.

Imbir działa szczególnie dobrze u osób z przewlekłą niewydolnością. Jest to stan, w którym organizm potrzebuje więcej czasu, by żołądek opróżnił jelito cienkie. Wielu naukowców uważa, że to opóźnienie procesu opróżniania żołądka jest przyczyną wielu objawów niestrawności. Jedno badanie wykazało, że spożywanie przed posiłkiem nieco ponad gram sproszkowanego imbiru przyspieszyło proces opróżniania żołądka o 50%.

Badanie przeprowadzone na szczurach udowadniało, że właściwość ta ma podstawy naukowe. Naukowcy odkryli bowiem, że imbir poprawia wydzielanie żółci oraz stymuluje trypsynę oraz amylazę trzustki, które są ważne enzymy do trawienia. Potwierdzili również, że regularne jego spożywani, ale także innych przypraw, może być ważną częścią zdrowego trawienia.

Jeśli to wszystko to za mało, to jeszcze warto spojrzeć na wyniki badania z 2007 roku. Wykazało ono, że imbir jest wielokrotnie bardziej skuteczny, niż dostępne bez recepty leki blokujące kwasy podczas leczenia zgagi i wrzodów.

  • Imbir łagodzi ból mięśni

Każdy, kto ćwiczy doskonale wie, co to ból po treningu. Taki dyskomfort związany z tego rodzaju dolegliwościami może powodować, że ciężko będzie zabrać się za regularne ćwiczenia.

Imbir w takiej sytuacji także okazał się bardzo pomocny. Wszystko sprowadza się do działania przeciwzapalnego gingerolu. Gingerol nie tylko zmniejsza stan, który powoduje ból, ale również działa na same receptory bólu. Podobnie jak w przypadku jedzenia papryki, ostry smak imbiru pali gardło przez sekundę, ale ostatecznie łagodzi ból i powoduje inne korzystne działania.

Jedno z badań pokazało, że codzienna suplementacja imbirem przez 11 dni doprowadziła do około 25% zmniejszenia bólu mięśni, który występuje po ćwiczeniach.

Bez wątpienia wyniki tych badań są obiecujące. Nie mniej jednak, kluczowym słowem w tym przypadku jest „codziennie”. Chociaż imbir zdecydowanie łagodzi ból mięśni, to jednak nie czyni tego od razu. Dlatego właśnie najlepiej stosować go regularnie, gdyż nie zauważy się poprawy w ciągu doby lub dwóch.

  • Imbir wspiera zdrowie umysł

Stany zapalne oraz stres oksydacyjny przyspieszają proces starzenia. Dlatego właśnie wielu naukowców uważa, że jest to w dużym stopniu odpowiedzialne za chorobę Alzheimera i inne problemy poznawcze.

Imbir zwalcza stany zapalne i działa jako naturalny przeciwutleniacz, dzięki temu w miarę starzenia się pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych.

W jednym z badań sprawdzano wpływ imbiru na kobiety w średnim wieku. Okazało się, że codzienna suplementacja jego ekstraktem poprawiła pamięć roboczą oraz czas reakcji.

W innym badaniu brały udział normalne zdrowe szczury oraz szczury z wywołanymi chemicznie deficytami pamięci. Badanie to pokazało, że ekstrakt z imbiru poprawił wyniki w teście rozpoznawania nowych obiektów. Nastąpiła poprawa w zakresie uczeniu się oraz pamięci. Co więcej, u szczurów zwiększyła się aktywność w hipokampie, czyli w części mózgu silnie zaangażowanej w pamięć.

  • Imbir usuwa zatory

Co prawda już wspomniano wyżej działanie imbiru w walce z infekcjami. Nie mniej jednak, jeśli się zachoruje, można również liczyć na korzystne właściwości imbiru.

Imbir jest naturalnym lekiem wykrztuśnym, co oznacza, że rozluźnia flegmę w płucach i drogach oddechowych, dzięki czemu pomaga odkaszlnąć.

Takie działanie jest bardzo pomocne w przypadku wielu problemów z oddychaniem. Naukowcy z Columbia University odkryli, że imbir pomaga rozluźnić mięśnie otaczające drogi oddechowe w organizmie. Wszystko to dlatego, że nie rozluźnione mięśnie mogą uciskać i utrudniać oddychanie osobom cierpiącym na alergie lub astmę.

Następnym razem, kiedy będziecie borykać się z uporczywym kaszlem lub uciskiem w klatce piersiowej, koniecznie spróbujcie dodać kawałek imbiru do herbaty z cytryną. Spożywanie takiej herbaty kilka razy dziennie sprawi, że łatwiej będzie się oddychało.

Podsumowanie

Imbir jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej pożywnych przypraw na świecie. Im więcej naukowcy go badają, tym więcej jego niesamowitych właściwości się przed nami odkrywa.

Znajdźcie najlepszy dla siebie sposób na to, by dodać go do codziennej diety, a od razu zobaczycie poprawę. Niezależnie od tego, czy chodzi o zwalczanie bólu mięśni, uporczywego kaszlu, czy też o ochronę mózgu i serca, natura zaoferowała nam potężnego sojusznika w naszym dążeniu do zdrowia.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.