Kwas pirogronowy i jego nieocenione efekty w pielęgnacji cery

kwas pirogronowy

Kwas pirogronowy to jedna z substancji aktywnych, coraz częściej i coraz chętniej wykorzystywana w pielęgnacji skóry. Pozwala uzyskać bardzo skuteczne efekty, przywracające zdrowy i ładny wygląd.

W czasach, kiedy zdrowy i młody wygląd to podstawa, coraz częściej sięgamy po różnego rodzaju zabiegi kosmetyczne i pielęgnujące naszą cerę, z wykorzystaniem coraz bardziej wymyślnych środków. Już w tej chwili wybór kosmetyków, od naturalnych po drogeryjne, jak i mnogość półproduktów wykorzystywanych do dbania o urodę może na prawdę zawrócić w głowie.

Czym jest kwas pirogronowy

Wortale typu serwis kosmetyczny, święcą swoje prawdziwe tryumfy, odnotowując dziennie tysiące wejść i setki nowych tematów na forach. W tym wszystkim można odnaleźć nazwy, które przeciętnej osobie kompletnie nic nie mówią, a momentami mogą brzmieć wręcz odstraszająco. Jedną z takich substancji, o zupełnie nieznanej nazwie, ale szeregu niesamowitych właściwości dla naszego piękna jest kwas pirogronowy.

Substancja ta jest alfa-ketonokwasem, który występuje w jabłkach, sfermentowanych owocach i occie. Zastosowanie tego kwasu w pielęgnacji skóry w stężeniu niższym niż 50% daje niesamowite efekty. Już po około minucie można zauważyć działanie przeciwzaskórnikowe, poprawę kolorytu i nadanie cerze miękkości i delikatności. Można więc sobie tylko wyobrazić jakie są właściwości jego działania, przy większym stężeniu i dłuższym pozostawieniu na skórze.

Wykorzystanie kwasu pirogronowego w kosmetyce

W momencie nałożenia na twarz kwas pirogronowy w stężeniu powyżej 50% bardzo dogłębnie penetruje skórę na poziomie warstwy brodawkowatej. Skutecznie pobudza znajdujące się w skórze właściwej fibroblasty, które są odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny, czyli podstawowych włókien, odpowiedzialnych za młody wygląd.

Kwas pirogronowy, polecany jest głownie dla osób z następującymi problemami skórnymi:

  • aktywny trądzik,
  • trądzik różowaty,
  • łojotok,
  • blizny i hiperpigmentacje potrądzikowe i pozapalne,
  • zrogowacenie przymieszkowe,
  • zmarszczki,
  • widoczne fotostarzenie się skóry.

Jak działa kwas pirogronowy

Substancja aktywna, jaką jest kwas pirogronowy, wykazuje bardzo duże efekty kosmetyczne, działając na regulację poziomu sebum i hamując nadmiar jego wydzielania. Jest to niezwykle pomocne dla osób z cerą tłustą i trądzikową, które borykają się z problemem świecenia się skóry.

Kwas ten idealnie nadaje się także do zwalczania zaskórników. Działa także antyseptycznie i antybakteryjnie, skutecznie obniża współczynnik pH skóry, jak i rozluźnia połączenia w komórkach warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu skóra wydaje się cieńsza i delikatniejsza.

Kwas pirogronowy dla wielu osób stanowi idealne remedium na przebarwienia skórne i nadanie skórze odpowiedniego blasku. Dodatkowo dzięki silnemu działaniu na fibroblasty, może być nazywany serum na objawy starzenia.

Jakie są przweciwskazania

Kwas pirogronowy jest wszechstronną substancją, oferującą cały wachlarz pozytywnych efektów pielęgnacyjnych. Istnieją jednak przeciwwskazania, co do jego używania. Powinniśmy zrezygnować z jego stosowania w przypadku opryszczki, silnych stanów zapalnych skóry, w tym atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Niewskazane jest również jego stosowanie, w przypadku przebytych zabiegów chirurgicznych w obrębie twarzy, do 2 miesięcy wstecz.

Tagowany z:     ,

O autorze /


Wyślij swój komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ogólnopolski serwis kosmetyczny