Home Styl życia Chlorella – Właściwości i zastosowania

Chlorella – Właściwości i zastosowania

przez Aleksandra Banaszkiewicz
chlorella

Chlorella to słodkowodna alga, która zyskała w ostatnim czasie bardzo wielu zwolenników na całym świecie. Stanowi w istocie bardzo bogate źródło wielu cennych wartości odżywczych i może bardzo pozytywnie oddziaływać na ludzkie zdrowie. Liczne badania potwierdzają jej skuteczne działanie w zakresie zdrowego odżywiania oraz pielęgnacji urody. Do swojej diety chlorellę mogą włączyć zarówno osoby próbujące się odchudzać, jak i wymagające detoksykacji czy po prostu zdrowego odżywiania. Poznajmy zatem najważniejsze właściwości i zastosowania chlorelli.

Chlorella pochodzi z Tajwanu i Japonii. Jest uznawana za niezwykle cenny składnik diety, tzw. superfood. Jest bogata w składniki odżywcze, takie jak aminokwasy, chlorofil, a także beta-karoten, potas, fosfor, biotynę, magnez oraz witaminy z grupy B.

Badania wykazały, że chlorella zapewnia liczne korzyści dla całego organizmu. Począwszy od wspierania zdrowej funkcji hormonalnej po promowanie zdrowego układu sercowo-naczyniowego, pomoc w odrzucaniu negatywnych efektów chemioterapii oraz promieniowania, aż po obniżenie ciśnienia krwi oraz cholesterolu, a także wsparcie dla detoksykacji całego organizmu.

Bogactwo zielonej barwy chlorelli pochodzi z dużej zawartości chlorofilu. Wiele źródeł zaleca, aby spożywać codziennie duże ilości zielonych warzyw liściastych, gdyż są niezwykle zdrowe. Nie mniej jednak, czasami trudno codziennie jeść po 200 g takich warzyw. Prawdopodobnie dla większości osób codzienne przygotowywanie potraw z zielonych warzyw jest zbyt czasochłonne. Co więcej, większość zielonych warzyw wypada ze swoimi korzyściami blado w porównaniu do zawartości składników odżywczych w chlorelli. Spożywając organiczny ekstrakt z chlorelli, który powstawał w niskiej temperaturze, zapewnia się wszystkie składniki odżywcze, jakie są w tym glonie zawarte. Można zatem spożywać go pod postacią tabletek lub w postaci proszku.

Składniki odżywcze chlorelli

Jak się zaraz przekonamy, chlorella posiada bardzo dużo składników odżywczych w porównaniu z innymi potrawami na świecie. Ok. 30 g (3 łyżki) chlorelli zawiera:

  • 16 gramów białka,
  • 287% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
  • 71% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2,
  • 33% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3,
  • 22% dziennego zapotrzebowania na żelazo,
  • 133% dziennego zapotrzebowania na cynk.

Poza tym chlorella zawiera spore ilości witaminy B1, witaminy B6 oraz fosforu.

Kiedy przyjrzymy się jej gęstości wypełnienia składnikami odżywczymi zapewne zrozumiemy, dlaczego jest ona na liście 10 najlepszych produktów spożywczych na świecie. W rzeczywistości w gramie tego produktu jest więcej składników odżywczych, aniżeli w gramie jakiegokolwiek innego zielonego warzywa. Nawet jeśli chodzi o brokuł, jarmuż, szpinak czy kapustę.

Chlorella – Najważniejsze właściwości zdrowotne

Poniżej wskazujemy na najważniejsze i sprawdzone naukowo korzyści z chlorelli, których można się spodziewać, kiedy ten glon stanie się składnikiem codziennej diety.

  1. Detoksykacja z metali ciężkich

Jeśli masz w zębach rtęć, często się szczepisz, jesz dużo ryb, lub też narażasz się na promieniowanie czy spożywasz żywność z Chin, możesz mieć w swoim organizmie ukryte metale ciężkie. Dlatego też ważne jest, aby zapewnić sobie aktywną detoksykację z metali ciężkich oraz toksyn.

Jedną z najbardziej istotnych korzyści z działania chlorelli jest to, że poradzi sobie nawet z najbardziej upartymi toksynami znajdującymi się w organizmie, takimi jak na przykład ołów, kadm, rtęć, a także uran. Co więcej, zapobiega ich ponownemu osadzeniu się w organizmie. Jej regularne spożywanie może również zapobiec osiadaniu metali ciężkich w tkankach miękkich oraz organach wewnętrznych.

  1. Oczyszczanie po chemioterapii oraz promieniowaniu

Chemioterapia oraz terapia promieniowaniem są obecnie najbardziej popularną formą leczenia nowatorów. Każdy, kto przeszedł takie leczenie lub zna kogoś takiego, ten doskonale wie, jakim obciążeniem dla organizmu jest taka terapia. Wykazano, że wysoki poziom chlorofilu zawartego w chlorelli chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, poprzez usuwanie promieniotwórczych cząsteczek z organizmu.

Według naukowców z Uniwersytetu Virginia Commonwealth University Medical College „składniki komórkowe oraz funkcje układu odpornościowego pozostają na poziomie zbliżonym do normalnego, oraz są mniej niekorzystne. Pod warunkiem, że pacjent jest poddawany chemioterapii i/lub stosuje lekki immunosupresyjne takie jak sterpoidy”.

Dwuletnie badania przeprowadzone na tym uniwersytecie pozwoliły na wysnucie wniosków, że u pacjentów z glejakiem pozytywnym, którzy spożywali chlorellę, występuje mniejsze ryzyko zachorowania na grypę oraz infekcję dróg oddechowych.

  1. Wspieranie systemu immunologicznego

W 2012 roku w Journal of Nutrition Journal opublikowano wyniki badań, które wykazały, iż przyjmowanie przez 8 tygodni chlorelli poprawiło aktywność komórek NK.

Naukowcy z Uniwersytetu Yonsei w Seulu w Korei przeprowadzili badania na zdrowych osobach, u których sprawdzano odpowiedź immunosupresyjną na suplementację chlorellą. Badania te udowodniły, że chlorella wspomaga zdrową odpowiedź układu odpornościowego, a także pomaga w usuwaniu naturalnego zabójcy aktywności komórkowej.

  1. Wpieranie utraty wagi ciała

Utrata wagi ciała nie należy do łatwych zadań, tym bardziej w bardziej zaawansowanym wieku. W Journal of Medicinal Food opublikowano badania, w których naukowcy uznali, iż „spożywanie chlorelli powoduje widoczne zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, a także całkowitego cholesterolu w surowicy, oraz poziomu glukozy we krwi na czczo”.

Chlorella pomaga w regulowaniu hormonów, pomaga również metabolizmowi oraz poprawia krążenie i zwiększa poziom energii. Pomaga także zmniejszyć masę ciała oraz ilość tłuszczu w organizmie. Chlorella wspiera usuwanie zalegających toksyn wewnątrz organizmu.

W miarę tracenia masy ciała toksyny obecne w orgazmie uwalniają się i mogą zostać ponowni wchłonięte. Ważne jest zatem to, aby jak najszybciej je wypłukać. Zdolność chlorelli do otaczania i usuwania toksyn oraz metali ciężkich znajdujących się w organizmie pomaga w ich eliminowaniu, oraz zapobiega ponownej absorpcji tych niebezpiecznych dla zdrowia substancji.

  1. Naturalny wpływ na młodszy wygląd

Nadal trwające badania wykazują, że chlorella może spowolnić proces starzenia, przez co dłużej wygląda się młodziej. W Clinical Laboratory opublikowano wyniki badań, z których dowiadujemy się, że chlorella w znacznym stopniu redukuje stres oksydacyjny. Może być on spowodowany zanieczyszczeniami z otoczenia, stresem oraz złą dietą.

Dlaczego chlorella tak skutecznie odmładza skórę i nadaje jej młodzieńczy wygląd? Ponieważ w naturalny sposób zwiększa poziom witaminy A oraz witaminy C, a także glutationu w organizmie. Pozwala to właśnie na eliminowanie wolnych rodników oraz skuteczną ochronę komórek.

Wystarczy codziennie spożywać 1 tabletkę lub suplement diety z chlorelli, aby zobaczyć efekty już po dwóch tygodniach.

  1. Wspomaganie walki z nowotworem

Uważa się, że ludzki organizm w pewnym momencie zaczyna produkować komórki nowotworowe. Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy jest w stanie zaatakować i zniszczyć te komórki, zanim będą miały szanse przerodzić się w trwałe schorzenie. Ostatnio przeprowadzone badania wykazały, iż chlorella pomaga na kilka sposobów zwalczyć nowotwory.

  • Po pierwsze, stosując zapobiegawczo chlorellę, wzmacnia się układ odpornościowy. Dzięki temu organizm reaguje prawidłowo.
  • Po drugie, chlorella usuwa z organizmu toksyny oraz metale ciężkie, co sprawia, że rzadziej chorujemy na nowotwór.
  • Po trzecie, badania wykazały, że u pacjentów ze zdiagnozowanym nowotworem chlorella zwiększa działanie komórek T, a tym samym wspomaga walkę z nowymi nieprawidłowymi komórkami.

Jak już wspomniano powyżej, u pacjentów, którzy mają zdiagnozowany nawrotów i są poddawani chemioterapii lub terapii promieniowaniem, chlorella może pomóc w walce z niepożądanymi skutkami leczenia. Co więcej, może być również stosowana jako uzupełnienie naturalnych metod leczenia raka.

  1. Obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi

Cukrzyca typu II oraz wysoki poziom cholesterolu to obecnie dwie najczęściej występujące choroby przewlekłe. Lata nieprawidłowej diety, stresu oraz braku snu doprowadziły wiele osób do jednej lub obu z tych chorób.

W Journal of Medicinal Food opublikowano wyniki badań, w których naukowcy uznali, iż dawka 8000 mg chlorelli na dobę (podzielona na dwie dawki) pomaga w zmniejszeniu poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.

Naukowcy najpierw zauważyli obniżenie cholesterolu we krwi, a dopiero później zmniejszenie ilości glukozy we krwi. Uważają oni, że chlorella aktywuje szereg genów na poziomie komórkowym, które poprawiają wrażliwość na insulinę, a to sprzyja zdrowej równowadze.

Chlorella kontra spirulina

Większość Europejczyków i Amerykanów nie słyszała jeszcze o chlorelli, choć niewiele lepiej jest w przypadku spiruliny. Oba te produkty są organizmami wodnymi, jednakże znacznie różnią się na poziomie komórkowym. Zarówno spirulina, jak i chlorella mają stężony poziom składników odżywczych, które pomagają odtruwać organizm oraz go właściwie odżywiać. Obie również posiadają wysokie stężenie białka, co wspomaga regenerację i zapewnia energię.

W rzeczywistości spirulina była wykorzystywana przez WHO do odżywiania dzieci z krajów z powszechnym problemem głodu. Pojedyncza dzienna dawka spiruliny może przeciwdziałać niedoborowi witaminy A, który doprowadza do ślepoty.

Poziom białka, a także połączenie witamin, minerałów oraz fitotrianów w chlorelli przewyższa poziom tych składników w spirulinie. Kiedy używane są w połączeniu, to ich siła i działanie się zwiększają, zapewniając oczekiwany efekt synergii.

Chlorella posiada twarde i trudne do strawienia zewnętrzne ścianki. Wiele lat zajęły badania, testy i próby nad tym, by znaleźć sposób na lepsze wykorzystanie tego składnika. Substancja znajdująca się w tych otoczkach jest odpowiedzialna za otaczanie metali ciężkich, pestycydów i innych toksyn. To właśnie one pomagają w usunięciu tego rodzaju toksyn z organizmu.

Dlatego właśnie kupując suplement z chlorelli należy wybrać produkt z tzw. „pękniętą ścianę komórkową”, gdyż jest ona w pełni przyswajalna przez ludzki organizm.

Chlorella – Działania niepożądane i środki ostrożności

Chlorella może wywoływać u niektórych osób działania niepożądane. Niektóre z objawów obejmują:

  • obrzęk twarzy i języka,
  • wrażliwość na światło słoneczne,
  • zaburzenia trawienia,
  • trądzik,
  • zmęczenie i letarg,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • rozdrażnienie.

Większość tych objawów i efektów ubocznych Chlorelli jest związanych z detoksykacją organizmu.

Jednakże osoby uczulone na jod oraz te przyjmujące leki Coumadin lub Warfarin przed rozpoczęciem spożywania Chlorelli powinny to skonsultować ze swoim lekarzem.

Jak stosować chlorellę?

Zielony koktajl z chlorelli lub suplementy z chlorelli to dwie sprawdzone propozycje na jej stosowanie.

  • Koktajl z chlorelli – Ponieważ ma ona bardzo intensywny smak, to wystarczy dodać jej jedynie ½ łyżeczki do koktajlu z bananów, wody kokosowej, proszku białka waniliowego, a także soku z cytryny. Dzięki tym składnikom intensywny smak chlorelli zostanie zamaskowany.
  • Chlorella w tabletkach – Po prostu zacznij stosować 3-6 tabletek z chlorellą z 200 ml wody. Taką dawkę należy przyjmować 1-3 razy dziennie. Dzięki temu zaczniesz odczuwać korzyści płynące z tego niezwykłego produktu.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.