Home Składniki kosmetyczne Olejek kocankowy – Właściwości i zastosowania

Olejek kocankowy – Właściwości i zastosowania

przez Patrycja Nowak
olejek kocankowy

Olejek kocankowy to jeden z wielu produktów naturalnych, który znalazł zastosowanie w ziołolecznictwie i naturalnej pielęgnacji urody. Cechuje się szeroką gamą cennych właściwości i łatwością zastosowania. Nie powoduje także żadnych poważniejszych skutków ubocznych, poza reakcjami alergicznymi u niektórych osób. Poznajmy zatem bliżej ten niezwykły dar natury.

Kocanka to roślina lecznicza, również wykorzystywana do produkcji cennego olejku, który wykazuje przede wszystkim działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Eteryczny olejek kocankowy stosowany jest w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości zdrowotnych. Doskonale sprawdza się także w licznych recepturach kosmetycznych, stosowanych głównie przy określonych problemach dermatologicznych. Najczęściej wykorzystywany jest jednak macerat, czyli wyciąg olejowy z surowca roślinnego, zazwyczaj wykonany na bazie oleju słonecznikowego.

Olejek kocankowy – Ogólna charakterystyka

Kocanka to roślina z rodziny astrowatych, która pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, gdzie uprawiana jest od setek lat. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w krajach takich jak Turcja, Portugalia, Hiszpania czy Włochy. Obecnie jednak uprawiana jest również w wielu innych miejscach na świecie.

Olej z kocanki posiada wiele cennych właściwości, dlatego coraz chętniej wykorzystywanych w ochronie zdrowia i urody. Przede wszystkim stosowany jest jako naturalny przeciwutleniacz, środek przeciwbakteryjny, przeciwzapalny i przeciwgrzybiczy. Wykorzystywany jest do gojenia się ran, podczas leczenia zakażeń czy rozwiązywania problemów natury trawiennej. Obecnie cały czas trwają badania naukowe nad właściwościami zdrowotnymi tego niezwykłego oleju.

Właściwości kosmetyczne i lecznicze olejku z kocanki

Wchodzące w skład oleju kocankowego flawonoidy i związki terpenowe są skuteczne wobec bakterii i grzybów, które mogą powodować podrażnienia skórne. Dlatego bardzo często łączy się go z olejem kokosowym bądź z olejkiem jojoba, i w takiej formie wciera w skórę twarzy. W ten sposób można zapobiec powstawaniu wyprysków, wysypek, itp. dolegliwości. Kocanka pomaga również nawadniać spaloną przez słońce skórę, gdyż bardzo skutecznie łagodzi ból po oparzeniach słonecznych. Pozwala ponadto zmniejszać objawy starzenia się skóry, w tym zmarszczek, matowienia cery i utraty jędrności.

Przeciwzapalne właściwości kocanki pomagają zwiększać naturalną odporność organizmu. Zawarte w nim flawonoidy skutecznie hamują rozwój groźnych dla zdrowia bakterii, grzybów czy wirusów. Dlatego olej z kocanki jest też czasami stosowanym środkiem o działaniu przeciwbakteryjnym, co czyni go doskonałym lekiem na trądzik. Dodatkowo nie wysusza skóry i nie powoduje innych skutków ubocznych.

Olejek kocankowy to również naturalny środek oczyszczający krew, wykazujący właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Stosuje się go w medycynie ludowej, m.in. podczas leczenia chorób wątroby, obok takich roślin jak ostropest plamisty czy karczoch. Pomaga w detoksykacji z toksyn i metali ciężkich.

Olej z kocanki i jego zastosowanie zdrowotne

Od jakiegoś czasu trwają coraz szerzej zakrojone badania nad olejkiem kocankowym, który wciąż jest produktem w dużej mierze nieodkrytym. Ich celem jest poznanie najważniejszych właściwości i sprawdzenie jak współdziała z innymi środkami. Na razie wszystko wskazuje na to, że może być niezwykle pomocny w walce z wieloma chorobami i problemami pielęgnacyjnymi.

Najważniejszym atutem olejku kocankowego jest jego wysoki potencjał antyoksydacyjny. Właściwość ta wynika głównie z wysokiej zawartości floroglucyny czy acetofenonów. Kocanka jest poza tym rośliną bardzo bogatą w metabolity, np. triterpenoidy czy seskwiterpeny. Poza tym, zawiera także cenne flawonoidy, acetofenony czy fluoroglucyny. To właśnie te składniki są odpowiedzialne za jego wyjątkowe działania antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dzięki nim produkty z kocanki wykazują także dość silne właściwości przeciwnowotworowe.

Ochronne właściwości kocanki wynikają również z obecności w niej związków takich jak kortykosteroidy, które przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. Dochodzi do tego na skutek działania różnego rodzaju szlaków metabolicznych kwasu arachidowego. Włoscy naukowcy odkryli też, że z powodu obecności związków etanolowych kocanka zapewnia wewnętrzne działanie przeciwkurczowe. Z tego względu, wytwarzany z niej olejek wykorzystywany jest podczas leczenia stanów zapalnych układu pokarmowego, a przede wszystkim pomaga zmniejszyć bolesność i obrzęk jelit.

Czy olejek z kocanki powoduje skutki uboczne?

Okazuje się, że stosowanie olejku z kocanki jest w zasadzie w 100% bezpieczne. Produkt ten nie wykazuje znaczącego poziomu ryzyka w zakresie możliwości wywoływania reakcji alergicznych, itp.. Na ogół olejek jest dobrze tolerowany, a skutki uboczne występują bardzo rzadko. U niewielkiego odsetka osób mogą pojawić się niespodziewane reakcje uczuleniowe, ale raczej na pojedyncze składniki produktu. Dlatego przed pierwszym użyciem tego rodzaju olejku warto jest na niewielkim fragmencie skóry wykonać próbę alergiczną. To najlepszy sposób na sprawdzenie, czy nie spowoduje on niepożądanej reakcji.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.