Home Styl życia Pięć najważniejszych zasad diety redukcyjnej

Pięć najważniejszych zasad diety redukcyjnej

przez Aleksandra Banaszkiewicz
dieta redukcyjna

Dieta redukcyjna uważana jest za jeden z najlepszych sposobów na odchudzanie. Pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przeprowadzona. Co zrobić, aby redukcja była nie tylko skuteczna, ale również bezpieczna dla zdrowia? Poznaj pięć najważniejszych zasad diety redukcyjnej.

#1 Ustal odpowiednią liczbę kalorii

W diecie redukcyjnej nie chodzi o to, aby nagle znacznie obniżyć kaloryczność wszystkich posiłków. Restrykcyjne głodówki przynoszą zazwyczaj więcej szkody niż pożytku – prowadzą do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów pokarmowych i powodują efekt jo-jo. Jak ustalić kaloryczność diety redukcyjnej? Na początek oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Następnie ustal kaloryczność diety redukcyjnej na poziomie 80% uzyskanego wyniku. Przykładowo – jeśli Twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie wynosi 1800 kcal, to na redukcji będzie to nieco ponad 1400 kcal.

#2 Skonsultuj się z dietetykiem

Nie musisz od razu decydować się na cały pakiet konsultacji. Na początek wystarczy jedna wizyta (stacjonarnie lub online). Dietetyk pomoże dobrać właściwą kaloryczność diety i podpowie, z jakich produktów komponować jadłospis. Z konsultacji dietetycznej możesz skorzystać na przykład za pośrednictwem firmy cateringowej: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-redukcyjna-jakie-sa-jej-zasady-co-jesc/. Jeśli zmagasz się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego lub niedoborami składników odżywczych, przed rozpoczęciem diety warto wybrać się do lekarza i zrobić podstawowe badania.

#3 Pamiętaj o wszystkich składnikach odżywczych

Odpowiednio zbilansowana dieta redukcyjna dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli białek, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. Proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami powinny wynosić:

  • białko – 15-25% energii z diety,
  • zdrowe tłuszcze – 20-35%,
  • węglowodany – 45-55%.

W diecie redukcyjnej należy uwzględnić także źródła cennego błonnika pokarmowego.

#4 Jedz zdrowo i różnorodnie

Jadłospis diety redukcyjnej uwzględnia źródła pełnowartościowego białka (chudy nabiał, mięso), zdrowych tłuszczów nienasyconych (ryby morskie, oleje roślinne, awokado, orzechy, nasiona) i węglowodanów (owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe). Z menu należy wykluczyć dania wysoko przetworzone, fast foody oraz inne artykuły spożywcze, które mają w składzie tłuszcze trans i cukry proste.

#5 Pamiętaj o ruchu i nawodnieniu

W zdrowym ciele – zdrowy duch! Aby wspomóc proces odchudzania, warto pamiętać o aktywności fizycznej. Jeśli nie przepadasz za intensywnymi treningami, zacznij od spacerów lub lekcji tańca. Większy ruch na co dzień to lepsza przemiana materii, a co za tym idzie – szybsza utrata kilogramów. W diecie redukcyjnej ważne jest nie tylko to, co jesz, ale również to, co pijesz. Najlepiej nawadniać się wodą, choć do posiłku możesz pić także herbatę i soki owocowo-warzywne. Więcej porad i wskazówek dotyczących diety redukcyjnej znajdziesz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-redukcyjna-jakie-sa-jej-zasady-co-jesc.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.