Ostropest plamisty w ochronie urody

ostropest plamisty

Ostropest plamisty (Silybum Marianum) to pospolita roślina, występująca praktycznie na całym świecie. Był używany od wieków, głównie jako detoksykujące zioło, ale ostatnio odkryto również, że jest to potężna roślina lecznicza dla skóry. Warto zatem przyjrzeć się bliżej w jaki sposób ostropest plamisty może pomóc w pielęgnacji urody.

Ostropest plamisty pochodzi z regionów Morza Śródziemnego w Europie, Afryki Północnej i na Bliskiego Wschodu. Lubi obszary słoneczne i osiąga od 1, 5 – 3 metrów wysokości. Jego szerokie liście mają widoczne białe „żyły”, a kwiaty są czerwonawo-fioletowe. Ostropest rozprzestrzenia się szybko i łatwo, jest często uważany za chwast. Niemniej jednak, coraz częściej wykorzystuje się go nie tylko jako naturalnego leku na problemy z wątrobą, ale również wspaniałego dodatku wielu kosmetyków naturalnych.

Przez setki lat ostropest plamisty, a w szczególności jego nasiona, był stosowany jako skuteczne lekarstwo na problemy wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego. Dzięki temu, że nasiona ostropestu zawierają flawonoid o nazwie „sylimaryna” chroni on wątrobę przed toksynami, jak również przed skutkami ubocznymi działania niektórych leków, takich jak paracetamol.

Nawet dzisiaj jest to często sugerowane i zalecane zioło lecznicze, szczególnie w leczeniu alkoholowego zapalenia wątroby, marskości i wirusowego zapalenia wątroby, zwłaszcza zapalenia typu C. Ostropest bywa również stosowany w leczeniu zgagi i może obniżyć poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotne u osób z cukrzycą. Wcześniejsze badania wykazały, że sylimaryna i inne zawarte w ostropeście substancje aktywne mogą mieć również działanie przeciwnowotworowe.

Źródła niezwykłej popularności ostropestu plamistego

W ciągu ostatnich czterdziestu lat prowadzenia intensywnych badań klinicznych potwierdzano mechanizmy działania ostropestu i jego niezwykłą wartość terapeutyczną, szczególnie w szerokim zakresie regeneracji i ochrony wątroby. Niezliczona ilość eksperymentów i obserwacji wskazało jego niezwykłą zdolność leczenia i przywracania zdrowia tego wyjątkowo ważnego dla życia organu.

Dodatkowo, zostało skatalogowane ponad 400 prac naukowych na temat ostropetu plamistego w szerokim aspekcie jego działaniu. Można tym samym uznać, że liczne badania jedynie potwierdzają wszystko to, co tradycyjna medycyna ludowa wykorzystywała od wieków. Wyciąg z ostropestu był używany głównie do utrzymania zdrowia wątroby i jej ochrony przed niszczącym działaniem toksyn, a także alkoholem i zanieczyszczeniami pochodzącymi ze środowiska.

Również dzisiaj, ostropest jest jedną z najczęściej stosowanych roślin leczniczych na świecie, a także absolutnym numerem jeden w zakresie naturalnego leczenia wątroby. Wyciąg z ostropestu wciąż jest stosowany w leczeniu zatrucia grzybami, przy alkoholowej marskości wątroby, przewlekłym zapaleniu, uszkodzeniu i ostrym wirusowym zapaleniu wątroby.

Co najcenniejszego zawiera ostropest

Nasiona ostropestu zawierają kompleks bioflawonoidów znanych, jako sylimaryny. Sylimaryna, która jest najcenniejszym składnikiem aktywnym ostropestu, odpowiada za większość jego właściwości. Oczyszczony ekstrakt z nasion ostropestu zawiera trzy główne flawonoidy:

  • Sylibina – znana również, jako sylibinina
  • Silydianin – znany również, jako sylidianina
  • Sylikrystyny – znany również, jako silicristin

Sylibina stanowi 50% – 70% sylimaryny.

Dostępny na rynku ostropest plamisty składa się w różnych proporcjach zarówno ze składników aktywnych, jak i nieaktywnych. Dlatego przy jego zakupie warto zwrócić uwagę, jaka jest jego wartość w części aktywnej. Najlepszej jakości produkty z ostropestu zawierają stężenie sylimaryny na poziomie około 80%.

Korzyści ze stosowania ostropestu dla skóry

Zawarte w nasionach ostropestu składniki aktywne zapewniają równie wiele korzyści pielęgnacyjnych dla skóry. Należy do nich zaliczyć przede wszytskim:

  • sylimarynę, która znajduje się w grupie trzech flawonoidów,
  • wysoko przyswajalną witaminę E,
  • najcenniejsze kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy.

Sylimaryna oferuje przede wszystkim korzyści antyoksydacyjne, które pomagają chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi oraz zanieczyszczeniami ze środowiska. Z kolei witamina E stwarza naturalne warunki ochronne, a kwasy tłuszczowe pomagają wzmocnić naturalną barierę nawilżającą skóry.

Oprócz tych działań, ostropest plamisty pozwala łagodzić i utrwalać nawilżenie skóry, a także koi i uspokaja wszelkie stany zapalne. Pacjenci z problemami dermatologicznymi, takimi jak egzema, trądzik, trądzik różowaty, głębokie pęknięcia i nadmierna suchość skóry, po użyciu preparatów zawierających wyciąg z ostropestu plamistego mogą dość szybko zauważyć poprawę jej stanu.

Efekty Anti-Aging

Być może najbardziej ekscytującą korzyścią ze stosowania nasion ostropestu są jego efekty w zakresie zapobiegania procesom starzenia. Uważa się, występują one głównie ze względu na przeciwutleniającą ochronę sylimaryny. W jednym z badań zaobserwowano, że sylimaryna hamowała stres oksydacyjny wywołany promieniowaniem UV, zarówno w komórkach naskórka, jak i skóry właściwej. Oznacza to, że z nasiona ostropestu plamistego chronią skórę przed uszkodzeniami UV, które są główną przyczyną przedwczesnego starzenia się.ostropest plamsisty

Inne działania ostropestu plamistego

Liczne badania doświadczalne i kliniczne wskazują, że wyciąg z ostropestu może również przynosić wiele innych korzyści, m.in.:

  • obniża poziom cholesterolu, co korzystnie wpływa na serce,
  • zmniejsza wzrost komórek nowotworowych sutka, płuc, okrężnicy, stercza, szyjki macicy oraz nerek,
  • wspomaga proces zapobiegania chorobie Alzheimera,
  • naturalnie poprawia bilans cukru we krwi,
  • zawiera liczne składniki aktywne ograniczające starzenie organizmu,
  • zmniejsza uszkodzenia komórek, spowodowane przez promieniowanie i chemioterapię,
  • zapewnia skuteczną ochronę przeciwsłoneczną oraz może być przydatny w trakcie leczenia wielu rodzajów chorób skóry,
  • ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników i działa jako silny przeciwutleniacz,
  • zmniejsza uderzenia gorąca i inne objawy menopauzy,
  • pomaga w kwestii problemów jelitowych,
  • zmniejsza skutki zatrucia grzybami.

Więcej o właściwościach i działaniu ostropestu można przeczytać na stronie: http://www.olej.edu.pl/olej-z-ostropestu/ostropest-nie-tylko-detoks-dla-watroby/

Czy są jakieś skutki uboczne działania ostropestu

Jedną z najważniejszych rzeczy, jakie można powiedzieć o ostropeście jest jego niezwykle łagodny, a zarazem skuteczny charakter działania. W porównaniu z wieloma innymi suplementami diety i preparatami ziołowymi, które często przynoszą ze sobą różnorodne skutki uboczne, ostropest nie wywołuje żadnych niepokojących zjawisk. Praktycznie wszystkie części rośliny zostały dotychczas przetestowane i nie nie stwierdzono ich toksyczności.

Badania kliniczne i laboratoryjne potwierdzają, że stosowanie tej rośliny nie wiąże się praktycznie z żadnym ryzykiem zdrowotnym. Jedynym objawem, chociaż niezwykle rzadko występującym, było łagodne i krótkotrwałe działanie przeczyszczające. Chociaż nie znaleziono przeciwwskazań, by ostropest można było również stosować w przypadku kobiet w ciąży i karmiących matek, zawsze warto przed jego zastosowaniem skonsultować się z lekarzem.

Tagowany z:     , , ,

O autorze /


1 komentarz

  1. Olga Barcik

    Ostropest plamisty to wspaniała roślina zapewniająca wiele cennych korzyści kosmetycznych. Polecam się niemu przyjrzeć.

Wyślij swój komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ogólnopolski serwis kosmetyczny