Dieta odmładzająca powinna uwzględniać zdrowe produkty, w tym bogate w kwasy omega-3 i przeciwutleniacze. Niektóre z nich są łatwo dostępne, a inne trochę bardziej egzotyczne. Nie jest jednak konieczne i niezbędne, by włączać je wszystkie jednocześnie.
Dieta odmładzająca to przede wszystkim zestawienie odpowiednio dobranych produktów spożywczych, które dostarczają organizmowi kluczowych składników aktywnych. Szczególne znaczenie mają tutaj produkty bogate w przeciwutleniacze oraz zdrowe tłuszcze roślinne. Te pierwsze neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, które odpowiedzialne są za przyspieszone procesy starzenia. Te drugie natomiast, pełnią liczne funkcje w organizmie, od regulacji procesów hormonalnych, po neutralizowanie stanów zapalnych.
Dieta odmładzająca oparta na zdrowych produktach spożywczych
Czy kiedykolwiek myślałeś o tym, jak wyglądać młodziej? A czy wiesz, że to co jesz bezpośrednio wpływa na tempo procesu starzenia. Poniżej wskazujemy na naturalne produkty, które warto uwzględnić w diecie, aby opóźnić oznaki starzenia się i zachować młodszy wygląd na dłużej.
Nasiona Chia
Nasiona Chia to wspaniały produkt spożywczy, niezwykle przydatny jako źródło cennego kwasu omega-3. Równoważy on nadmiar kwasów omega-6, których zwykle jest w nadmiarze, szczególnie w tzw. zachodniej diecie. Dieta odmładzająca powinna zatem uwzględniać produkty, które pozwalają na zachowanie właściwego bilansu tłuszczów. Nasiona Chia mogą być także zastąpione innymi składnikami, takimi jak siemię lniane.
Orzechy
Łatwo dostępne orzechy zawierają hormon, który pomaga lepiej spać, a także niezbędne tłuszcze zwiększające moc mózgu, przeciwutleniacze o właściwościach zwalczających choroby. Związki te działają również przeciw starzeniu się skóry i mają wiele innych korzyści zdrowotnych. Są łatwo dostępną, wyśmienitą przekąską, z mnóstwem dobrych tłuszczów, błonnika i białka. Orzechy są również zalecane dla osób mających wysokie ciśnienie krwi, a także są odpowiedzią na to, jak wyglądać młodziej. Niewątpliwe każda dieta odmładzająca powinna uwzględniać jedzenie orzechów.
Jabłka i gruszki
Im więcej białego miąższu owoców jesz, tym bardziej zmniejszasz ryzyko udaru. Jedno jabłko lub gruszka dziennie może mieć duże znaczenie. Mają one również cenne związki organiczne, potrzebne do naturalnej regeneracji skóry.
Unikaj produktów zawierających cukier i wysoki poziom kalorii
Jedz mniej słodkich, obfitych w kalorie produktów i potraw, które zawierają nadmiar tłuszczu. Będzie to bardzo pomocne w spowalnianiu procesów starzenia.
Miód jako najlepszy środek przeciwstarzeniowy
Wymień spożycie białego cukru na miód. Miód jest nie tylko cukrem prostym, ale zawiera wiele cennych substancji, w tym minerałów, aminokwasów, enzymów, bioflawonoidów i witamin. Ta wyjątkowa kombinacja daje niesamowite korzyści zdrowotne, głównie przez łagodzenie stanów zapalnych w organizmie, które mogą przyśpieszać proces starzenia. Miód zwiększa poziom przeciwutleniaczy we krwi i poprawia pracę układu odpornościowego. Regularnie spożywaj miód jako jeden z najlepszych produktów przeciwstarzeniowych.
Surowce owoce i warzywa
Świeże owoce i warzywa są przepełnione silnymi przeciwutleniaczami i stanowią najlepszą żywność zatrzymującą procesy starzenia. Kiedy gotujesz warzywa, niszczysz znaczną część ich wartości antyoksydacyjnych. W warunkach poddawania ich wysokim temperaturom można utracić z nich nawet do 97% witamin B i C i do 40% witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witamin A, D, E i K. Witaminy te stanowią kluczowe antyoksydanty i stąd mają znaczenie antystarzeniowe. Gotowanie zmienia także białka w produktach spożywczych w takim stopniu, że stają się trudne do strawienia. Smażenie, pieczenie i grillowanie jest najgorsze, powodując utlenianie produktów spożywczych, prowadząc do produkcji szkodliwych wolnych rodników, które następnie zjadamy. Jedz więc warzywa na surowo!
Zielona herbata
Zielona herbata jest naturalnie bogata w roślinne elementy, które oferują ochronę antyoksydacyjną. Z tego powodu można często znaleźć ekstrakt z zielonej herbaty w kremach i serach przeciwzmarszczkowych. Jednak równie ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki przeciwutleniaczy wraz z dietą.
Świeże soki z owoców i warzyw
Soki są ważną częścią diety powstrzymującej starzenie. Niektóre z najsilniejszych przeciwutleniaczy są obecne w świeżych, bardzo kolorowych owocach i warzywach. Wyciskanie soku pozwala na dodanie ich do diety w stanie surowym, bez utraty składników odżywczych z gotowania lub utleniania.
Czystek
Czystek to wspaniała roślina zielna, dostarczająca organizmowi wiele cennych składników przeciwutleniających. Herbata z czystka doskonale wpływa na podniesienie odporności organizmu, a także zapobiega pojawianiu się przedwczesnych oznak starzenia. Niewątpliwie dieta odmładzająca powinna uwzględniać to wspaniałe zioło.
Indyjski agrest (Amla)
Indyjski agrest jest darem natury dla ludzkości. Jest doskonałym źródłem witaminy C i działa rewelacyjnie jako przeciwutleniacz. Reguluje właściwy poziom cholesterolu i pomaga w leczeniu wielu dolegliwości. Świeże owoce Amla można jeść bez dodatków lub dodać je do sałatki. Można również zakupić sok Amla, wymieszać z wodą i pić. Jeśli świeża Amla jest niedostępna, pytaj o proszek.
Można spowolnić proces starzenia się poprzez spożywanie odpowiednich, wyżej wymienionych pokarmów. Aby wyglądać młodo i pięknie przede wszystkim trzeba być zdrowym. Dlatego odpowiednio zbilansowana dieta odmładzająca jest numerem jeden w odpowiedzi na pytanie, jak zachować młodość na dłużej.