Zwykły, niezwykły… rokitnik

rokitnik

Wśród wielu składników aktywnych w kosmetykach naturalnych można niewątpliwie wyróżnić rokitnik. Posiada on niezwykłe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne, a ponadto dodaje produktom bardzo przyjemnego aromatu. Czym jest ta wciąż mało znana roślina?

Rokitnik to bardzo cenna, lecznicza i wykazująca bardzo wiele właściwości pielęgnacyjnych roślina, będąca stałym elementem rodzimego środowiska przyrodniczego. Krzewy tej rośliny spotykamy w pasie wydm i klifów w rejonach Morza Bałtyckiego. Oprócz tego występuje także na wyżynnych terenach południowej Polski, między innymi w Pieninach.

Prawdziwe bogactwo dla zachowania zdrowia i urody

Rokitnik zawiera w sobie ponad 200 aktywnych składników zdrowotnych i pielęgnujących nasz organizm. Owoce tego wyjątkowego krzewu to jedna z prawdziwych skarbnic naturalnych, zawierających prawie wszystkie znane i niezbędne do życia witaminy. Oprócz tego, to także prawdziwe bogactwo cennych lipidów, fenoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowitamin i mikroelementów.

Owoce rokitnika biją na głowę inne owoce, jeżeli chodzi o zawartości takich składników jak: witamina C (dziesięciokrotnie więcej niż w pomarańczach), witamina A (trzy razy więcej niż w marchwi), czy witamina E (cztery razy więcej niż w pestkach słonecznika). Ta wyjątkowa roślina owocuje w postaci drobnych, pomarańczowych i nieco owalnych kuleczek, które najlepiej zbiera się po pierwszych przymrozkach.

Rokitnik w diecie

Spożywanie rokitnika zapewnia dostarczanie do organizmu olbrzymiej dawki przeciwutleniaczy (głownie witamina C i E), które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym wspomagają profilaktykę antynowotworową. Bardzo dobrze wpływają również na wygląd naszej skóry, opóźniając efekty starzenia, pomagając zapobiegać zmarszczkom mimicznym. Kolejnym zastosowaniem zdrowotnym rokitnika jest wpływanie na obniżenie poziomu złego cholesterolu, jak i ochrona przed niekorzystnym działaniem fal rentgenowskich. Zarówno przed, jak i po napromieniowaniu.

Rokitnik to przede wszystkim wspaniałe źródło wapnia, żelaza, boru, potasu, krzemu, fosforu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz witamin z grupy B, jak i witamin A, D, K i P. Jego owoce można bezproblemowo spożywać na surowo lub po ususzeniu, ale także robić z nich dżemy, galaretki, soki i nalewki. Mają nieco kwaśny, cierpki smak, a w zapachu przypominają ananasa. Pamiętać należy jednak, że jest to roślina pod ochroną, dlatego zbierać owoce możemy tylko z krzewów uprawnych.

Olejek z rokitnika

Olej z rokitnika to niezwykłe i bardzo cenne źródło karotenoidów i flawonoidów. Stanowią one składniki, działające przeciwzapalnie, antywirusowo i antybakteryjnie. Oelek rokitnikowy wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także pomaga przy objawach zgagi. Jest również bardzo dobrą opcją w leczeniu bólów stawowych, zwłaszcza przy reumatyzmie. Olej z rokitnika możemy z powodzeniem stosować na włosy, podobnie jak olej kokosowy.

Zakupując olej z rokitnika należy jednak zwrócić uwagę na to, czy jest wytworzony z nasion, czy z pulpy owocowej. Ten z nasion posiada mniejsze stężenie składników aktywnych i może nie być tak efektywny jak rokitnikowy olej z owoców.

Rokitnik w pielęgnacji urody

Za względu na dużą zawartość witamin, polifenoli i minerałów, rokitnik wpływa na poprawę wyglądu skóry. Doskonale ją regeneruje, zwiększa elastyczność i naturalnie nabłyszcza. Rokitnik działa też detoksykacyjnie przy niektórych lekach, przyspiesza gojenie się ran, oparzeń, odmrożeń czy odleżyn. Ta wyjątkowa roślina wpływa również bardzo pozytywnie na wygląd paznokci.

Podczas pielęgnacji głowy hamuje nadmierne wypadanie włosów. Odżywki do włosów zawierające rokitnik bardzo dobrze wpływają na ich ogólną kondycję i stan zdrowotny.

O autorze /


Wyślij swój komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ogólnopolski serwis kosmetyczny

Złota 61, 00- 819 Warszawa

kontakt@ekosmetyczki.pl

Dane kontatowe