Korzyści ze stosowania oleju z amarantusa

olej z amarantusa

Ziarna szarłatu to surowiec z którego wytwarza się cenny olej z amarantusa. Posiada on liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne, a także szerokie zastosowanie w bardzo rożnych dziecinach. Poznajmy na czym polega jego fenomen.

Amarantus, znany również jako szarłat, uprawiany jest przede wszystkim w Azji. Zbiera się głównie zboże, które służy jako cenne źródło pożywienia. Ziarno spotykane jest w chlebie, makaronach, a także w żywności dla dzieci. Olej z amarantusa pozyskiwany jest z nasion rośliny amarantusa i amarantusa hypchondriacus – razem nazywa się je ziarnami szarłatu.

Przemysłowe wykorzystanie olejku z amarantusa obejmuje głównie żywność, kosmetyki naturalne, a także półprodukty do produkcji smarów, produktów farmaceutycznych, chemikaliów gumowych, aromatów oraz środków powierzchniowo czynnych.

Korzyści ze stosowania olejku z amarantusa mogą wynikać z oddziaływania kwasu linolowego, skwalenu i innych składników odżywczych. Kiedy w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością zobaczysz butelkę z olejem z amarantusa, koniecznie go wypróbuj. Ten wyjątkowy produkt jest jednak nie tylko bardzo dobry dla zdrowia Twojego serca. Posiada również cenne właściwości pielęgnacyjne.

Wyjątkowe właściwości amarantusa i wytwarzanego z niego oleju

Amarantus jest bogatym źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Białko z amarantu jest bardziej przyswajalne niż białka innych zbóż i jest ono często porównywane jest do białka mleka. Co więcej, amarantus posiada w sobie również błonnik i wiele rożnych witamin oraz minerałów. Wśród nich między innymi znaleźć można witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K, witaminę B6 oraz witaminę B5. Poza tym ma on również sporą zawartość kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, żelaza, magnezu, a także fosforu, potasu oraz niezbędne kwasy tłuszczowe.

Wysoka zawartość błonnika w oleju z amarantu sprawia, że przyczynia się on do obniżenia poziomu cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zaparć. Olej z amarantusa jest również bogaty w fitosterole, które znane są ze zdolności obniżania poziomu cholesterolu, a także opóźniają procesy starzenia. Zawiera on również skwalen, który z kolei korzystnie wpływa na układ odpornościowy organizmu. Zatem stosowanie olejku z amarantusa może:

  • zwiększyć poziom energii organizmu,
  • poprawić pracę układu krążenia,
  • zmniejszyć ból,
  • złagodzić trądzik,
  • kontrolować pracę stawów,
  • poprawiać wygląd skóry,
  • wygładzać zmarszczki,
  • leczyć wypryski,
  • leczyć oparzenia,
  • kontrolować wagę ciała,
  • pomagać przy alergiach.

Poza tym wszystkim olej z amarantusa poprawia wydajność psychiczną i funkcje pamięci. Zmniejsza również stres i uczucie zmęczenia.

Należy jednak zachować ostrożność przy stosowaniu suplementów i ziół, gdyż mogą one wpłynąć na ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Dlatego właśnie zarówno poziom cukru we krwi, jak i ciśnienie krwi powinny być cały czas monitorowane. Ewentualne odchylenia należy korygować poprzez dobranie odpowiedniego leczenia, a tym zajmie się lekarz.

Tagowany z:     , ,

O autorze /


Wyślij swój komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ogólnopolski serwis kosmetyczny