Olejek arganowy – marokański eliksir młodości

olejek arganowy

Olejek arganowy to prawdziwy fenomen. Kucharze zachwyceni są wyjątkowym smakiem, jaki w kuchni nadaje on potrawom. Dietetycy polecają jego stosowanie, także ze względu na bogactwo aminokwasów. W branży kosmetycznej wykazuje silne działanie spowalniające i redukujące procesy starzenia. Jednym słowem każdy znajdzie coś dla siebie.

Olej arganowy to naturalny związek, który mieszkańcy Maroka znają i stosują w codziennym życiu od stuleci. W ostatnich latach jego właściwości podbiły także inne kraje na całym świecie. W tym momencie pojawia się pytanie, co takiego, może nam zaoferować ten olejek, że stał się tak bardzo popularny. Właściwości olejku arganowego doceniają także lekarze, ze względu na działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz bogactwo witaminy E, tak bardzo potrzebnej naszemu organizmowi.

Pojawia się pytanie jaka nazwa jest właściwa – olej czy olejek arganowy? O ile utarło się, że zazwyczaj szukamy olejku arganowego, o tyle nazwa olej, oznacza czysty tłuszcz roślinny. Olejek to wyraz określający olejki eteryczne, czyli mieszaninę olejków lotnych, znajdujących się w specjalnych fragmentach roślin. W takich mieszankach najczęściej najdroższy olejek, a do nich niewątpliwie najczęściej zaliczany jest olej arganowy, który występuje w minimalnych proporcjach.

Jednak biorąc pod uwagę to, że prawdziwy, czysty olej arganowy, ma dość wysoką cenę, na rynek wypuszczane są olejki z dodatkiem oleju arganowego. Oferowane są wtedy w przedziale cenowym dostępnym dla przeciętnego konsumenta. Tak więc, największe bogactwo aktywnych składników, wpływających na zdrowie i urodę, posiada olej arganowy, w 100% czysty, a nie olejek. Jednak w tekście tym, stosowane będą obie te nazwy, gdyż w języku potocznym najczęściej stosowane są zamiennie.

Dar natury prosto z drzewa

Olej arganowy tłoczy się z owoców drzewa arganowego (łac. Argania Spinosa), nazywanego także drzewem żelaznym. Nazwa ta wzięła się stąd, że od setek lat, głównie w południowo – zachodniej części Maroka, twarde drewno tej rośliny służy jako podstawowy materiał budowlany. Drzewo to żyje około 150 -200 lat, dorasta do wysokości około 8-10 metrów. Jednak dzięki poskręcanym pniom i gałęziom pozwala na bezproblemowe wchodzenia na nie przez kozy w celach konsumpcyjnych.

Samo drzewo posiada bardzo dużo energii pozwalające mu przetrwać w najbardziej niesprzyjających warunkach. Zdarzają się drzewa, które zapuszczają korzenie, nawet na głębokość 30 metrów. Oprócz tego, wióry drzewa arganowego wykorzystywane są jako podpałka, a liście i miąższ z owoców, jako doskonała pasza dla kóz. Nas jednak najbardziej interesują nasiona owoców, z których tworzy się olejek arganowy. Nasiona te znajdują się w owocach, które mogą z wyglądu przypominać oliwki. Są od nich nieco większe i okrągłe oraz zielone i mięsiste. Wewnątrz owocu znajduje się twarda otulina, zawierające 2-3 nasiona przypominające kształtem migdały, zawierające od 30 – 55% oleju. To właśnie z nich, w procesie tłoczenia na zimno, pozyskuje się olejek arganowy.

Boom na olejek arganowy oraz duże na niego zapotrzebowanie na zachodnich rynkach sprawiło, ze drzewo to wraca do łask także w Maroku. Wcześniej, to jest od około lat 50-tych XX wieku, były one sukcesywne wycinane, aby zapewnić pożywienie zwierzętom na pastwiskach oraz zwolnić miejsce pod uprawę innych roślin potrzebnych w przemyśle. W tej chwili, sam przemysł produkcyjny oleju arganowego daje miejsca pracy dla wielu setek tysięcy mieszkańców Maroka.

Tradycyjny sposób wytwarzania oleju arganowego to miażdżenie pestek, aż do uzyskania pasty, z której następie ręcznie wyciska się olej. Ziarna te są rozłupywane i delikatnie rozkruszane, natomiast podczas produkcji oleju do celów spożywczych, są one lekko prażone, dzięki czemu olej ma delikatny, orzechowy aromat. Po procesie zmielenia orzechów, olej odstawia się na okres około dwóch tygodni w celu przeprowadzenia procesów naturalnego filtrowania osadu. Potem olejek arganowy poddawany jest filtracji mechanicznej. Mimo to, może się zdarzyć, że w zakupionym przez nas oleju, może się na dnie zbierać lekka zawiesina. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na jego jakość, a gwarantuje nam, że produkt jest rzeczywiście naturalny.

Bogactwo cennych składników

Olej arganowy swoje zainteresowanie zawdzięcza wyjątkowemu składowi. Jest skarbnicą witaminy E, fenoli, karotenów, skwalenu, no i przede wszystkim kwasów tłuszczowych. W 100 gramach olejku znajdują się:

  • tokoferole – 62 mg,
  • polifenole – 5,6 mg,
  • karoten – 300 mg,
  • sterole – 160 mg,
  • alkohole terpenowe – 150 mg,
  • pozostała część to jednonienasycony kwas oleinowy w ilości 45 % i wielonienasycony kwas linolowy około 35 %.

Jednak najistotniejszymi składnikami w oleju arganowym są antyoksydanty, głównie witamina E, oraz związki fenolowe. Wzmacniają one ścianki naczyń krwionośnych i chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wykazują równocześnie silne działanie przeciwstarzeniowe, jak i antynowotworowe. Jedna cząstka witaminy E jest w stanie zabezpieczyć 200 cząstek kwasów tłuszczowych.

Witamina E zapobiega utlenianiu, a tym samym jełczeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi ona także doskonały konserwant dodawany do produktów kosmetycznych. Ma ona również pozytywny wpływ, przeciwdziałający starzeniu komórek mózgu, jak i wzmacniający system immunologiczny, stawy oraz wzrok. Wykazuje również silne działanie przeciwtrądzikowe. Zawartość witaminy E w olejku arganowym jest dwukrotnie wyższa niż w oliwie z oliwek.

Olej arganowy to także bogactwo fenoli, do których należą głównie:

  • kwas kawowy – działające przeciwzapalnie, żółciopędnie, immunoostymulacyjnie, przeciwmiażdżycowo, antygrzybiczo i antybakteryjnie,
  • oleuropeina – poprawia funkcjonowanie mózgu i układu sercowo – naczyniowego oraz jest silnym antyoksydantem,
  • kwas wanilinowy – wykazuje silne działanie przeciwbakteryjnie,
  • tyrosol – antyoksydant, działa pozytywnie na serce, jeden z głównych fenoli w oleju arganowym,
  • rezorcynol – działa antyłojotokowo, udrażnia ujścia gruczołów łojowych, wygładza blizny i usuwa przebarwienia,
  • epikatechiny – kolejny ważny przeciwutleniacz,
  • katechina – silny antyutleniacz, wykazujący stymulacje metabolizmu spoczynkowego.

Kolejne warte wymienienia składniki zawarte w olejku arganowym to fitosterole. Obniżają one poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Dzięki temu bogactwu składników aktywnych, olej arganowy wykazuje szerokie spektrum zastosowań. Wykorzystuje się go w chorobach skóry, chorobach wewnętrznych, leczeniu stanów zapalnych, pielęgnacji ciała, włosów i paznokci.

Najlepsze działanie daje stosowanie czystego oleju, jednak ze względu na jego cenę, często jest on po prostu dodatkiem do kremów, czy balsamów. Czasami też, zwiększa się jeszcze bardziej jego właściwości przeciwutleniające, dodając do niego olej z nasion granatu.

Kupujemy olej arganowy

Kupując olej arganowy pamiętajmy o tym, że możemy spotkać się z jego różnymi odmianami. Po pierwsze, olej kosmetyczny, a olej spożywczy, to dwa różne rodzaje. Olej spożywczy jest nieco ciemniejszy niż znana na przykład oliwa z oliwek i posiada lekko czerwonawy odcień. Odmiana kosmetyczna bardziej wpada w odcień żółty. Ciemniejsza barwa oleju spożywczego, wynika z faktu prażenia nasion przed tłoczeniem.

Ważne jest, żeby stosować go zgodnie z jego przeznaczeniem. Żeby nie złapać się w pułapkę nieuczciwego sprzedawcy, zwracajmy też uwagę na certyfikaty. Produkt godny polecenia jest wtedy, gdy posiada certyfikat Ecocert i co ważne, widnieje na nim informacja, że pochodzi z Maroka.

Olej arganowy w naszej kuchni

Stosowanie olejku arganowego jako składnika naszych posiłków jest niezwykle dobrym pomysłem, zwłaszcza z punktu widzenia potrzeb zdrowotnych. Wśród korzystnych jego działań możemy wymienić:

  • wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
  • wykazuje działanie profilaktyczne, w przeciwdziałaniu powstawaniu nowotworów, chorób układu krążenia i otyłości,
  • silnie wspomaga system immunologiczny, poprawiając naturalną odporność organizmu.

Olej arganowy nadaje potrawom specyficzny, lekko orzechowy posmak. W Maroku spożywa się także jego gęsty osad, powstający po jego ekstrakcji. Najczęściej z dodatkiem miodu, jako dip do chleba. Niesamowicie smakuje w sałatkach i jako dodatek do kaszy.

Piękno i zdrowie wprost z olejku

Prawdziwy olejek arganowy to w 100% naturalny produkt, nie zawierający żadnych szkodliwych dla naszego organizmu związków. Jego stosowanie pomaga naszemu organizmowi w pozbywaniu się szkodliwych toksyn. Dzięki temu jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków naturalnych i organicznych, które doskonale dbają o zachowanie zdrowia i urody. Podczas stosowania wykazuje bardzo szerokie spektrum działań leczniczych i pielęgnacyjnych, m.in.:

  • wspomaga leczenie egzemy i łuszczycy,
  • działa przeciwzapalnie, jest więc stosowany przy chorobach reumatycznych,
  • przyspiesza regenerację skóry i gojenie się blizn, odparzeń czy odmrożeń,
  • idealny olejek do masażu,
  • nawilża i zmiękcza skórę oraz dostarcza jej całego wachlarza substancji odżywczych.

Samo używanie oleju arganowego jest dziecinnie proste. Można stosować go bezpośrednio na skórę, jak i dodawać kilka kropel do stosowanych przez nas kosmetyków, głównie zawierających kwas hialuronowy, co skutecznie zwiększy jego moc.

Pielęgnacja dłoni i paznokci

W pielęgnacji paznokci olejek arganowy także wykazuje silne działanie odżywcze. Wzmacnia je, zmiękcza skórki oraz zapobiega rozdwajaniu się płytki. Wystarczy wmasować kilka kropel w paznokcie i skórę wokół nich. Można także wymieszać go z sokiem z cytryny i dopiero taką miksturę wcierać w dłonie. Tym sposobem nie tylko odżywimy, ale i rozjaśnimy płytki. Możemy też stosować zabiegi, polegające na moczeniu paznokci przez 10-15 minut w roztworze olejku.

Pielęgnacja skóry

Olejek arganowy to naturalne panaceum na liczne problemy skórne, również w obrębie twarzy. Olbrzymia zawartość składników aktywnych, a głównie antyoksydantów, skutecznie odmładzają skórę i chronią ją przed przedwczesnym starzeniem. Ten wspaniały dar natury silnie regeneruje, odżywia i nawilża skórę, a także redukuje zmarszczki i przeciwdziała ich powstawaniu. Ujędrnia skórę, dzięki czemu sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej.

Wykazuje również cudowne właściwości pielęgnacyjne podczas stosowania na cerze suchej i wymagającej regeneracji, a także zwalcza trądzik i powstałe po nim defekty skórne. Regeneruje również spierzchnięte usta i redukuje cienie pod oczami. Reguluje wydzielanie sebum i zmniejsza widoczność rozstępów.

Stosowanie olejku arganowego na twarzy zaczynamy od oczyszczenia cery, a następnie nakładamy na skórę 1-2 krople olejku. Po czym dokładnie wmasowujemy i czekamy aż się wchłonie. Olejek arganowy można stosować pod makijaż. Optymalna częstotliwość stosowania to wcieranie oleju 2 razy dziennie. Efekty są widoczne już po około 2 tygodniach.

Pielęgnacja włosów

Olejek arganowy w pielęgnacji włosów to kolejny sposób na wykorzystanie jego nadzwyczajnych właściwości. Może być dodawany do kosmetyków pielęgnujących nasze kosmyki, jak i stosowany bezpośrednio podczas pielęgnacji włosów. Dzięki niemu włosy stają się miękkie, łatwe w rozczesywaniu i mocne.

Olej arganowy pomaga pozbyć się łupieżu, nawilża przesuszone włosy i nawilża skórę głowy. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji włosów zniszczonych przez trwałą ondulację, prostowanie, częste suszenie i farbowanie. Nadaje włosom naturalnego połysku i stymuluje je do wzrostu. Olej arganowy na włosy może być stosowany jako samodzielny kosmetyk naturalny, maseczka, produkt do olejowania włosów, dodatek do mgiełek, szamponów, odżywek oraz serum regeneracyjne na końcówki.

I na zakończanie słów kilka

Olejek arganowy to nie jest wymysł dzisiejszego rynku. To prawdziwie cudowny i naturalny eliksir, stosowany od setek lat. Dzięki niemu arabskie kobiety mają tak piękne i mocne włosy, brak defektów skórnych i dobrą kondycję zdrowotną. Z tego względu powinien on znaleźć się zarówno w naszej kuchni, jak i łazience. Regularne stosowanie olejku zapewne bardzo szybko sprawi, że odczujemy jego zbawienne skutki dla naszego organizmu i urody.

Tagowany z:     , ,

O autorze /


Wyślij swój komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ogólnopolski serwis kosmetyczny

Złota 61, 00- 819 Warszawa

kontakt@ekosmetyczki.pl

Dane kontatowe