Olejek paczuli – Zastosowania, korzyści i środki ostrożności

olejek paczuli

Olejek paczuli coraz częściej pojawia się jako jedna z propozycji kosmetycznych wielu sklepów i drogerii. Nie jest on jeszcze w Polsce szczególnie dobrze bardzo popularny, jednak coraz częściej polecany jest przez profesjonalne kosmetyczki. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje o tym wyjątkowym olejku naturalnym.

Olejek paczuli (Pogostemoncablin) jest w wielu krajach bardzo popularny, już od dziesięcioleci. Znany jest przede wszystkim z kosmetyków do tuszowania nieprzyjemnego zapachu wydzielin organizmu. Faktycznie wykorzystywany jest coraz częściej do wielu innych funkcji, m.in w zakresie naturalnej ochrony i regeneracji skóry. Jego aromat jest bardzo bogaty, w przeważającej mierze ziemisty, z ziołową i balsamiczną nutą.

Podstawowe korzyści ze stosowania olejku paczuli

  • uspokojenie emocji,
  • przywrócenie gładkiej i błyszczącej cery,
  • redukcja zmarszczek, blizn i rozstępów.

Olej paczuli dobrze łączy się z olejkami z bergamotki, szałwii, kadzidła, geranium, imbiru, lawendy, trawy cytrynowej, mirry i drzewa sandałowego.

Jak korzystać z olejku paczuli?

Zawsze testuj wrażliwości skóry przed pierwszym, większym użyciem każdego olejku. Nadmierne użycie jakiegokolwiek oleju może prowadzić do uczulenia. Warto także stosować olejek z daleka od oczu, uszu lub nosa.

Często poleca się łączyć olejek z paczuli z olejkiem z mięty pieprzowej i zastosuj na powierzchni czoła, skroni lub karku, aby zmniejszyć napięcie nerwowe i stres.

Nałóż jedną do dwóch kropli na cerę twarzy w celu zmniejszenia zmarszczek, blizn lub obszarów problemowych skóry, albo dodaj do swojego ulubionego kremu, który stosujesz do codziennej pielęgnacji cery.

Zastosuj do podeszew stóp, aby uspokoić emocje i nieco je nawilżyć.

Na zmarszczki rozważ zastosowanie 1-2 kropli olejku paczuli w codziennej pielęgnacji skóry lub nałóż niewielką odrobinę miejscowo w obszarach „zagrożonych” zmarszczkami i trądzikiem, zgodnie z zapotrzebowaniem.

Receptury z olejkiem paczuli

  • Krem do rąk: 1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki oleju kokosowego i wosk pszczeli, połącz na wolnym ogniu. Następnie dodaj 15 kropli olejku paczuli i 10 kropel olejku z jodły.
  • Ekstrakt nasenny do stosowania zewnętrznego: Wymieszaj pół szklanki oleju kokosowego z 1/4 kubka wosku pszczelego i połącz na ciepło. Następnie dodaj 10 kropli paczuli i 15 kropli olejku lawendowego.
  • Złuszczający peeling do twarzy: do 1/4 szklanki jogurtu i mąki kukurydzianej, dodaj 5 kropli olejków paczuli i lawendy.

Olejek paczuli daje wiele możliwości zastosowań kosmetycznych, z których warto korzystać w codziennej pielęgnacji urody.

Tagowany z:     , ,

O autorze /


Wyślij swój komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ogólnopolski serwis kosmetyczny