Olej Monoi z Tahiti – Najlepszy olej do pielęgnacji skóry i włosów

olej monoi

Olej Monoi z Tahiti to wspaniały kosmetyk naturalny, który może być stosowany do codziennej pielęgnacji skóry ciała i włosów. Zapewnia wspaniałe właściwości ochronne i regeneracyjne, przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa stosowania. 

Olej Monoi to naturalny kosmetyk, oparty na dwóch unikalnych składnikach, tj.  gardenii tahitańskiej Tiare Tahiti oraz rafinowanego oleju kokosowego Cocos nucifera. Na Tahiti znajdziesz olej Monoi w aptekach, drogeriach, sklepach spożywczych i wielu innych miejscach. Produkt ten jest przez Polinezyjczyków powszechnie stosowany od wieków, a jego popularność obecnie rozszerza się poza granice Polinezji Francuskiej praktycznie na cały świat.

Jak używać oleju Monoi?

Olej Monoi może być używany na wiele sposobów, zarówno w pielęgnacji skóry, jak i włosów:

  • kosmetyk naturalny doskonale nadaje się do wcierania w skórę po prysznicu lub kąpieli w wannie,
  • olejek może być stosowany przed lub po kąpieli, aby zapewnić ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi,
  • olejek Monoi to luksusowy olejek do kąpieli,
  • olej Monoi może być stosowany jako olej do masażu,
  • produkt kosmetyczny który stanowi piękne i subtelne perfumy,
  • przez wieki kobiety polinezyjskie stosowały olejek Monoi jako skutecznego środka do leczenia włosów. Jako olej do włosów pomaga naprawić głębokie uszkodzenia struktury włosa.

Dlaczego olej Monoi jest tak skuteczny?

Zgodnie z danymi Institutu du Monoi kokosowa pulpa, przygotowywana do stworzenia oleju Monoi, do której dodaje się ekstrakty z kwiatu gardenii, jest bardzo bogata w estry i alkohol terpenowy, zawierający salicylan metylu. Nadaje on właściwości oczyszczających i kojących. Wyrafinowana kopra ma dobrze wyważony poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jest bardzo chwalona za swoją niezwykłą konsystencję, pomagającą w pielęgnacji urody.

Olej Monoi jest wynikiem sztuki wydobywania czynnych i aromatycznych składników za pomocą delikatnej maceracji kwiatów, przy użyciu rafinowanego oleju kokosowego. Technika ta została udoskonalona przez wieki w celach kosmetycznych i farmaceutycznych.

Nazwa” Monoi de Tahiti „oznacza wyrób wytworzony w Polinezji Francuskiej. Roślina odmiany Nucifera Cocos musi być uprawiana na glebach koralowców i zbierana w dojrzałym stadium. Kwiaty gardenii tahitańskiej należy wykorzystać w ciągu 24 godzin od zebrania. Według miejscowej tradycji, maceracja musi trwać co najmniej 10 dni i wymaga, co najmniej dziesięciu kwiatów na litr kokosowego oleju rafinowanego.

Co sprawia, że olej Monoi jest najlepszy do pielęgnacji skóry

Olej Monoi de Tahiti jest zupełnie wyjątkowym i ekskluzywnym produktem kosmetycznym. Powstał w Polinezji setki lat temu, gdzie do dzisiaj jest wciąż wytwarzany.

Zostało naukowo dowiedzione, że kosmetyk ten posiada właściwości zmiękczające, łagodzące i oczyszczające. Ponadto, działa na skórę i zapewnia jej długotrwałe nawilżenie. Naukowcy twierdzą, że korzyści ze stosowania olejku na skórze są porównywalne lub nawet lepsze od efektów stosowania masła shea i oleju jojoba.

Monoi de Tahiti jest niezwykle bezpieczny. Nie powoduje żadnych reakcji skóry i nie niesie żadnego ryzyka generowania alergii. W rzeczywistości, na Thaiti kobiety tradycyjnie masują codziennie dzieci olejem Monoi, rano i wieczorem.

Olej Monoi de Tahiti jest niezwykle wszechstronny. Jest on stosowany jako olej nawilżający do ciała, olej po opalaniu, ochrona skóry przed czynnikami atmosferycznymi, olej do masażu, olejek do kąpieli, a nawet olej do olejowania włosów.

Oprócz korzyści pielęgnacyjnych, wynikających ze stosowania oleju Monoi de Tahiti, jest to także olejek do ciała z pięknym zapachem, który przeniesie Cię do tropików i nada skórze jedwabisty połysk.

Kosmetyk jest wykonany w Tahiti i nigdzie indziej!

Naturalny kosmetyk pielęgnacyjny zawiera dwa główne składniki, czyli gardenię tahitańską Tiare Tahiti i olej kokosowy Cocos nucifera. Poza tym, jest stabilizowany witaminą E, aby zapobiec procesowi jełczenia. Jeśli zawiera inne składniki lub nie zawiera Tiare Tahiti i Cocos nucifera, to nie jest autentyczny i oryginalny produkt.

Lista składników na opakowaniu musi zawierać określenia Cocos nucifera i Tiare Tahiti. Procent Monoi de Tahiti® używany w formule produktu musi być również wskazany na etykiecie. W celu identyfikacji, niektóre firmy używają także nazwy stempla Origin, ale nie jest to obowiązkowe. Warto pamiętać, że autentyczny olej wykonany jest zgodnie ze ścisłymi wytycznymi.

Dzisiaj, olej Monoi stał się poszukiwanym na całym świecie kosmetykiem naturalnym, więc wiele firm, dużych i małych, chce go w składzie swoich produktów pielęgnacyjnych. Jednak wiele z tych producentów używa słowa Monoi, podczas gdy w rzeczywistości produkt ten nie jest olejem Monoi, gdyż nie zawiera olejku Monoi, a w niektórych przypadkach nawet nie zawiera oleju kokosowego!

Domowa, tradycyjna produkcja Monoi, rozpoczyna się od starcia świeżego kokosa. Następnie, w pełni otwarte i suszone kwiaty Tiare Tahiti są mieszane z pulpą kokosową. Preparat ten w dalszej kolejności pozostawia się do wyschnięcia na słońcu przez kilka dni, zanim cenny i pachnący olej Monoi zostanie z niego wyekstrahowany.

Olejek Monoi krzepnie w temperaturze poniżej 20 oC. Aby z niego skorzystać, wystarczy włożyć na chwilę butelkę pod ciepłą, bieżącą wodę.

Tagowany z:     , ,

O autorze /


Wyślij swój komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ogólnopolski serwis kosmetyczny